Ανανεώθηκε:

Ποιος είναι στρατηγός που παραιτήθηκε από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας

Newsbomb

Ποιος είναι στρατηγός που παραιτήθηκε από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας

«Ακέραιος» και «λαμπρός», υπηρέτησε στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν και είναι ο νεότερος στρατηγός πέντε αστέρων στο γαλλικό στράτευμα.

Ακέραιος και σκληρός, αγαπητός στους άνδρες του, ο στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέ, που παραιτήθηκε από την αρχηγία του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, υποστήριξε με συνέπεια την τελευταία τριετία το μοντέλο ενός στρατού που διαθέτει εξοπλισμό και ικανή χρηματοδότηση για να «καλύψει ολόκληρο το φάσμα των απειλών».

Παραδόξως, ο στρατηγός ντε Βιλιέ, 61 ετών, διορίσθηκε τον Ιανουάριο 2014, σε μία συγκυρία δημοσιονομικής λιτότητας, με πρωταρχική αποστολή την εφαρμογή ενός αμυντικού προϋπολογισμού που προέβλεπε την κατάργηση 34.000 θέσεων και την αναδιοργάνωση του υπουργείου Αμυνας.

Καθ΄όλη την διάρκεια της θητείας του δεν σταμάτησε να ζητεί την σταθεροποίηση του αμυντικού προϋπολογισμού που αυξήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015, την ώρα που η Γαλλία έστρεψε όλες της τις δυνάμεις κατά της τρομοκρατίας στο Σάχελ, την Μέση Ανατολή και το γαλλικό έδαφος.

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ 2

Ο διακριτικός και μετρημένος Πιερ ντε Βιλιέ δεν έχασε ευκαιρία για να δηλώσει μέσω ομιλιών, άρθρων ή συνεντεύξεων στον Τύπο ότι «ο στρατός βρίσκεται στα όριά του», «σφίγγει τα δόντια» και «δεν μπορεί να κάνει περισσότερα με λιγότερα».

Στο τελευταίο του άρθρο στην εφημερίδα Le Figaro ζητούσε ακόμη «την διαφύλαξη της απαραίτητης συνοχής ανάμεσα στις απειλές, τις αποστολές και τα μέσα», ενώ λίγες ημέρες πριν είχε χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για να περιγράψει ενώπιον της επιτροπής Αμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ως «ανυπόφορη» την κατάσταση του στρατού και για να δηλώσει ότι «δεν θα αφήσει να τον γ...».

Αυτές οι δηλώσεις του κόστισαν την σημερινή του παραίτηση, καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «ανάρμοστες» τις επικρίσεις αυτές ενώπιον των βουλευτών για τις οικονομίες ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ που ζητούνται για το έτος αυτό από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.

Την παραμονή της 14ης Ιουλίου, ενώπιον της ηγεσίας του στρατεύματος, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας υπενθύμισε ξερά: «Είμαι ο αρχηγός σας», πριν επιτιμήσει , χωρίς να τον κατονομάσει, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου.

Καθολικός, ρεπουμπλικανός, ποδοσφαιρόφιλος

Γόνος αριστοκρατικής και με στρατιωτική παράδοση, οικογένειας της Βαντέ, ο Πιερ ντε Βιλιέ είναι αδελφός του υπερσυντηρητικού , εθνικιστή πολιτικού Φιλίπ ντε Βιλιέ, του ιδρυτή του Mouvement pour la France (Κίνημα για την Γαλλία).

Στους στρατιωτικούς κύκλους, είναι ένας από τους λαμπρότερους αξιωματικούς της γενιάς του. Εχοντας φοιτήσει στο Σεν Σιρ, αξιωματικός του Στρατού Ξηράς ανέβηκε στην ιεραρχία υπηρετώντας σε μάχιμες θέσεις. Υπηρέτησε στο Κόσοβο (1999), το Αφγανιστάν (2005). Είναι ο νεότερος στρατηγός πέντε αστέρων του γαλλικού στρατεύματος.

Πιστός καθολικός, αλλά «λαϊκός και ρεπουμπλικανός», «άρρωστος με το ποδόσφαιρο» και οπαδός της ομάδας της Ναντ. «Το ποδόσφαιρο είναι το πνεύμα του ανταγωνισμού, της νίκης, αλλά επίσης της γνώσης ότι το άτομο δεν είναι τίποτε χωρίς την ομάδα. Αυτήν την θέση του αρχηγού θέλω να την χρησιμοποιήσω για να έλθω σε επαφή με τους ανθρώπους, να συζητώ με όλους.

Αυτό είναι το καύσιμό μου», δήλωνε στην εφημερίδα Liberation το 2016 προσθέτοντας ότι καλός αρχηγός είναι εκείνος που ενδιαφέρεται για τους άλλους και κατανοεί τους υφισταμένους του. Ο πρωήν υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος έγινε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μακρόν, χαιρέτισε σήμερα πριν από την ανακοίνωση της παραίτησης έναν «μεγάλο, πολύ υψηλής ακεραιότητας στρατιώτη».

Σε άρθρο του στο περιοδικό L'Express με τίτλο «Κρατείστε γερά στρατηγέ μου!», ο στρατηγός Βενσέν Λανατά, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωνε «πολύ σοκαρισμένος» από τίς «βίαιες επικρίσεις» του προέδρου Μακρόν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved