ΚΟΣΜΟΣ

Κρατούμενοι της ΕΤΑ υπέρ της μόνιμης εκεχειρίας

Κρατούμενοι της ΕΤΑ υπέρ της μόνιμης εκεχειρίας
Κρατούμενοι που ανήκουν στη βασκική ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση ETA αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές τους με όσους απευθύνουν έκκληση...

Κρατούμενοι που ανήκουν στη βασκική ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση ETA αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές τους με όσους απευθύνουν έκκληση για μια μόνιμη εκεχειρία, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα που εκπροσωπεί τους αυτονομιστές, γεγονός που αφήνει να διαφανεί ότι το τέλος της εξέγερσης που διαρκεί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες είναι πιο κοντά.

Η επίσημη οργάνωση των βάσκων κρατούμενων EPPK, στην οποία ανήκουν περίπου 700 φυλακισμένοι στην Ισπανία και στην Γαλλία, συζητούσε επί 10 μήνες εάν και κατά πόσον έπρεπε να ταχθεί υπέρ της λεγόμενης συμφωνίας Guernica του 2010, που προβλέπει η ETA να σταματήσει τον ένοπλο αγώνα, σύμφωνα με την εφημερίδα Gara.

Η ETA, που μάχεται σχεδόν μισό αιώνα για ένα ανεξάρτητο βασκικό κράτος στη Βόρεια Ισπανία και στη Νοτιοδυτική Γαλλία, και οι ενέργειές της σύμφωνα με τις αρχές των δύο χωρών έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 850 ανθρώπους, είχε κηρύξει μόνιμη εκεχειρία το 2010 αλλά η ισπανική κυβέρνηση την απέρριψε διότι δεν προέβλεπε τον πλήρη αφοπλισμό της οργάνωσης.

Η ένοπλη παράταξη αποδυναμώθηκε από μια σειρά συλλήψεων στελεχών της και κατασχέσεων οπλοστασίων της στην Ισπανία, στην Γαλλία και στην Πορτογαλία--αλλά, σε πολιτικό επίπεδο, ένα κόμμα που συνδέεται με το αυτονομιστικό κίνημα κατέγραψε επιτυχίες χωρίς προηγούμενο στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη Χώρα των Βάσκων.