ΚΟΣΜΟΣ

Γκουτιέρες κατά Εσθονίας - Σοβαρή επίθεση κατά της ελευθερίας των ΜΜΕ

Γκουτιέρες κατά Εσθονίας - Σοβαρή επίθεση κατά της ελευθερίας των ΜΜΕ

O Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), Ρικάρντο Γκουτιέρες, καταδίκασε ως «σοβαρή επίθεση κατά της ελευθερίας των ΜΜΕ» την άρνηση της Εσθονίας να διαπιστεύσει δημοσιογράφους του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρωσία Σιβόντνια» (Russia Today), στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 28 χωρών μελών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Τάλιν στο διάστημα 7-8 Σετπεμβρίου.

«Πρόκειται για μια σαφώς σοβαρή επίθεση κατά της ελευθερίας των ΜΜΕ» δήλωσε ο Γκουτιέρες στο Ria Novosti και πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) αποφάσισαν να ενημερώσουν άμεσα, σε σχέση με το γεγονός αυτό, την on-line πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Δημοσιογράφων. Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης θα ζητήσει διευκρινίσεις από την κυβέρνηση της Εσθονίας για το ζήτημα αυτό».

Το Ria Novosti αναφέρει στο τηλεγράφημα του ότι διαπίστευση ζήτησαν τρεις δημοσιογράφοι, στους οποίους όμως την αρνήθηκαν, χωρίς να δοθούν διευκρινίσεις, και πως το πρακτορείο για πρώτη φορά βρέθηκε αντιμέτωπο με περιορισμούς αυτού του είδους, που αφορούν στην κάλυψη μιας εκδήλωσης υπουργικού επιπέδου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρωσία Σιβόντνια» (Russia Today), Μαργαρίτα Σιμονιάν, ευχαρίστησε τον Ρικάρντο Γκουτιέρες για την στάση του προβαίνοντας στην ακόλουθη δήλωση : «Είναι πολύ ευχάριστο, που εκτός από την Εσθονία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν ακόμη καμιά εικοσαριά χώρες. Πολλές από αυτές όπως βλέπουμε, έχουν συναίσθηση ευθύνης. Θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ προσωπικά στον κύριο Γκουτιέρες, επειδή, ρισκάροντας να μην φανεί ότι ακολουθεί την μόδα, επέτρεψε στο εαυτό του να ταχθεί υπέρ της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις