ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Ντέιρ Εζόρ

Συρία: Στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Ντέιρ Εζόρ

Ο στρατός της Συρίας και σύμμαχοί του συνεχίζουν την κούρσα για να φθάσουν στην πολιορκημένη Ντέιρ Εζόρ, στον Ευφράτη, ενώ την Κυριακή (3/9) κατάφεραν να κάνουν ταχεία προέλαση στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανακουφιστεί η πόλη από τον κλοιό των τζιχαντιστών, οι άμυνες των οποίων μοιάζουν ξαφνικά να καταρρέουν.

Οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έδωσαν έμφαση φέτος στις επιχειρήσεις στη συριακή έρημο και προχωρούν προς την ανατολή, σε μια επίθεση από πολλές πλευρές για την ανάκτηση της Ντέιρ Εζόρ, όπου η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) διατηρεί τον έλεγχο σχεδόν της μισής πόλης και των εδαφών γύρω από τον κυβερνητικό θύλακα από το 2014.

Πολλοί κάτοικοι του τμήματος της πόλης που πολιορκείται από το 2015 επιβιώνουν μόνο χάρη στη ρίψη πακέτων με ανθρωπιστική βοήθεια με αλεξίπτωτα.

Η χθεσινή προέλαση έφερε τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πόλη, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Χεζμπολάχ, της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου που μάχεται στο πλευρό των συριακών δυνάμεων. Την Παρασκευή, τα ΜΜΕ της Χεζμπολάχ ανέφεραν ότι ο στρατός απείχε ακόμη 30 χλμ., μετά την κατάληψη του Τζέμπελ αλ Μπάσρι.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ο στρατός έχει προελάσει ακόμη περισσότερο, φθάνοντας στα όρια των θέσεων της πολιορκημένης δύναμής του στο δυτικό τμήμα της Ντέιρ Εζόρ.

Βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές μάχες καθώς ο στρατός προσπαθεί να διασπάσει τις γραμμές του ΙΚ και να ενισχύσει τους πολιορκημένους άνδρες του, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι το ΙΚ καταρρέει μπροστά στην προέλαση των δυνάμεων του στρατού.

Μια πηγή προσκείμενη στον στρατό δήλωσε το Σάββατο ότι επιτεύχθηκε επίσης μια προέλαση προς ανατολάς από τη Σούχνα, στον κεντρικό οδικό άξονα που συνδέει τη Δαμασκό με τη Ντέιρ Εζόρ.

Ο κυβερνήτης της Ντέιρ Εζόρ, ο Μοχάμεντ Ιμπραήμ Σάμρα, προέβλεψε ότι ο στρατός θα μπει στην πόλη τις επόμενες 48 ώρες.

«Οι ήρωες του στρατού θα φθάσουν στη Ντέιρ Εζόρ σε 24 ως 48 ώρες το αργότερο», δήλωσε ο κυβερνήτης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τηλεφωνικά.

Η επαρχία Ντέιρ Εζόρ, η οποία διαθέτει κοιτάσματα πετρελαίου, είναι η τελευταία που παραμένει στα χέρια του ΙΚ στη Συρία.

AΠΕ, Reuters, AFP

Σχετικές ειδήσεις