«Πράξη πολέμου» για τη Βόρεια Κορέα οι νέες κυρώσεις του ΟΗΕ

«Πράξη πολέμου» για τη Βόρεια Κορέα οι νέες κυρώσεις του ΟΗΕ

Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση με επίκεντρο τη Βόρεια Κορέα μετά τις τελευταίες κυρώσεις από τον ΟΗΕ στην Πιονγιάνγκ. Η χώρα τις χαρακτήρισε «πράξη πολέμου» και ισοδύναμες με πλήρη οικονομικό αποκλεισμό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, απειλώντας να τιμωρήσει εκείνους που υποστήριξαν τα μέτρα αυτά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ομόφωνα ψήφισε υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα για την πρόσφατη εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου, με στόχο να περιορίσει την πρόσβασή της σε πετρελαϊκά προϊόντα αλλά και τα έσοδά της από Βορειοκορεάτες που εργάζονται στο εξωτερικό.

Το ψήφισμα προβλέπει την απαγόρευση σχεδόν του 90% των εξαγωγών διυλισμένων υποπροϊόντων πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, επιβάλλοντας ετήσιο ανώτατο όριο 500.000 βαρελιών, αλλά και τον υποχρεωτικό επαναπατρισμό όλων των Βορειοκορεατών μεταναστών που εργάζονται στο εξωτερικό εντός 24 μηνών, αντί 12 μηνών όπως προτάθηκε αρχικά. Θεσπίζει επίσης όριο στις προμήθειες αργού προς τη Βόρεια Κορέα στα 4 εκατομμύρια βαρέλια τον χρόνο.

Σε ανακοίνωση, που δημοσιοποίησε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι τρομοκρατημένες από την πυρηνική της δύναμη και γίνονται ολοένα και πιο αλλόφρονες «στις ενέργειες επιβολής των σκληρότερων ποτέ κυρώσεων και πιέσεων στη χώρα μας»

Το νέο ψήφισμα ισοδυναμεί με απόλυτο οικονομικό αποκλεισμό της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το υπουργείο. Η Βόρεια Κορέα απορρίπτει τις τελευταίες κυρώσεις του ΟΗΕ «ως βίαιη επίθεση κατά της κυριαρχίας της χώρας μας και ως μια πράξη πολέμου που καταστρέφει την ειρήνη και τη σταθερότητα της κορεατικής χερσονήσου και της περιοχής». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας αποτελούν μέσο αποτροπής με στόχο την αυτοάμυνα και δεν είναι αντίθετα προς τη διεθνή νομοθεσία.

Η Βόρεια Κορέα είπε ότι όσοι ψήφισαν υπέρ των κυρώσεων θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή της Πιονγκγιάνγκ.

«Αυτές οι χώρες που σήκωσαν το χέρι τους υπέρ αυτού του ‘ψηφίσματος κυρώσεων’ θα θεωρηθούν απολύτως υπεύθυνες για όλες τις συνέπειες που θα προκληθούν από το ‘ψήφισμα’ και θα διασφαλίσουμε για πάντα ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για αυτά που έχουν κάνει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ