ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν «δεν καταλαβαίνει» την καταδίκη Τιμοσένκο

Ο Πούτιν «δεν καταλαβαίνει» την καταδίκη Τιμοσένκο

Ακατανόητη βρήκε την απόφαση ουκρανικού δικαστηρίου ο Βλαντιμίρ Πούτιν, να καταδικάσει σε επτά χρόνια κάθειρξη την πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο.

«Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξης», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Τιμοσένκο καταδικάστηκε επειδή το 2009 είχε συνάψει συμφωνία, χωρίς την έγκριση της κυβέρνησής της ενώ ήταν πρωθυπουργός, για την προμήθεια φυσικού αερίου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η εν λόγω συμφωνία είχε θέσει τέρμα σε μια σοβαρή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που διατάρασσε σοβαρά τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

«Πιστεύω ότι το να αμφισβητείται το σύνολο των συμφωνιών αυτών είναι επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό», δήλωσε ο Πούτιν.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τα έγγραφα της συμφωνίας για το φυσικό αέριο υιοθετήθηκαν σύμφωνα με τη νομοθεσία των δύο χωρών και ως εκ τούτου η καταδίκη της Ουκρανής πολιτικού ισοδυναμεί με αμφισβήτηση της νομιμότητας των συμβάσεων αυτών.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός αστειεύτηκε με τα χρόνια της ποινής φυλάκισης, καθώς «από μόνο του, το επτά είναι καλός αριθμός» (σύμφωνα με την ρωσική παράδοση φέρνει ευτυχία).

Πάντως τόνισε ότι δεν υπερασπίζεται την ίδια την Τιμοσένκο, η οποία είναι «μάλλον αντιφρονούσα», καθώς «είναι ένα άτομο πολιτικά προσανατολισμένο προς τη Δύση».