ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Νέα επίθεση καμικάζι με τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Νιγηρία: Νέα επίθεση καμικάζι με τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους την Τετάρτη (31/1) σε καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων πολιτών στη Μαϊντουγκούρι, στη βορειοανατολική Νιγηρία, ανέφεραν οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, οι οποίες θεωρούν πως επρόκειτο για ενέργεια της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Ο καμικάζι σκαρφάλωσε και πέρασε τον φράκτη του καταυλισμού Νταλόρι, σε ένα προάστιο της πόλης, περί τις 20:15 (21:15 ώρα Ελλάδας) και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος ανάμεσα σε εκτοπισμένους, δήλωσε ο Γκάρμπα Ιντρίς Γκάργκα, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νιγηρίας (NEMA) στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Ο καμικάζι σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 44, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

«Ανατινάχθηκε ανάμεσα στις σκηνές των εκτοπισμένων», εξήγησε.

Μολονότι δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για αυτή την ενέργεια το βράδυ της Τετάρτης, οι υποψίες βαραίνουν την τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, είπε ακόμη ο Γκάργκα.

Μερικά λεπτά μετά την πρώτη έκρηξη, μια βομβίστρια καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη χωρίς όμως να προκαλέσει άλλα θύματα.

«Μια γυναίκα καμικάζι πλησίασε στους πάγκους έξω από τον καταυλισμό, όπου είχε συγκεντρωθεί κόσμος. Ευτυχώς ο κόσμος υποψιάστηκε κάτι και σκορπίστηκε πολύ γρήγορα πριν πυροδοτήσει τη βόμβα», ανέφερε ο Γκάργκα.

Οι επιθέσεις αυτές καταγράφηκαν την ώρα που νιγηριανά στρατεύματα διεξάγουν επιχειρήσεις για να διώξουν τα μέλη της Μπόκο Χαράμ από το δάσος Σαμπίσα, το οποίο θεωρείται φυσικό φρούριό τους.

Τη Δευτέρα αξιωματούχοι της Πολιτείας Μπόρνο ανακοίνωσαν ότι κλείνουν οι δύο σημαντικότερες οδοί που οδηγούν από τη Μαϊντουγκούρι στο δάσος Σαμπίσα με στόχο να εμποδιστεί η δραπέτευση των τζιχαντιστών και κάθε ενδεχόμενο να κρυφτούν μεταξύ των πολιτών που κινούνται στην περιοχή.

Η Μπόκο Χαράμ έχει πολλαπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τις επιθέσεις της εναντίον της πόλης Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσας της Πολιτείας Μπόρνο, στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Τη 17η Ιανουαρίου τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 και πλέον τραυματίστηκαν σε μια διπλή επίθεση καμικάζι εναντίον μιας αγοράς κοντά σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Μούνα, στα περίχωρα της πόλης.

Η Μπόκο Χαράμ έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα γυναίκες και νεαρά κορίτσια για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων καταυλισμών εκτοπισμένων, ανοικτών αγορών και τεμενών.

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ –η οποία διαρκεί οκτώ χρόνια– και οι επιχειρήσεις του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει 2,6 εκατομμύρια και πλέον πολίτες στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Σχετικές ειδήσεις