ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Στην Κριμαία για την ένωση με τη Ρωσία τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές (vid)

Πούτιν: Στην Κριμαία για την ένωση με τη Ρωσία τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές (vid)

Τις εργασίες για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας που θα συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία επιθεώρησε, τέσσερις μέρες πριν τις προεκλογικές εκλογές ο Βλαντίμιρ Πούτιν, χαιρετίζοντας σε ομιλία του την «αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης» με την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, προκαλώντας την επιβολή οικονομικών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εντούτοις πολλοί Ρώσοι θεωρούν την προσάρτηση ως αποκατάσταση της εξουσίας της Μόσχας σε μια περιοχή που τη θεωρούν ιστορικά ρωσική.

Η οδική και σιδηροδρομική γέφυρα, μήκους 19χλμ στον Πορθμό Κερτς, την οποία κάποιοι Ρώσοι αποκαλούν «γέφυρα του Πούτιν» είναι σχεδιασμένη να συνδέσει την Κριμαία με το ρωσικό δίκτυο μεταφορών.

Η γέφυρα θεωρείται ζωτικής σημασίας από το Κρεμλίνο για συμβολικούς λόγους, αλλά και ως μια οικονομική σανίδα σωτηρίας για την περιοχή.

Συνοδευόμενος από αξιωματούχους με προστατευτικά κράνη, ο Πούτιν ξεναγήθηκε στο κεντρικό τμήμα της γέφυρας που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και φωτογραφήθηκε με εργάτες.

«Αυτό που έχετε κάνει ήδη είναι εντυπωσιακό», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος σε αυτούς.

Οι υπεύθυνοι του έργου τόνισαν στο Ρώσο πρόεδρο ότι το κομμάτι της γέφυρας για την οδική κυκλοφορία θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την παράλληλη σιδηροδρομική γέφυρα.

«Θα ήταν καλό να την ολοκληρώσετε έγκαιρα για την περίοδο των διακοπών», συμπλήρωσε ο Πούτιν, με το δισεκατομμυριούχο Αρκάντι Ρότενμπεργκ να απαντά: «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Ο Ρότενμπεργκ, η εταιρεία του οποίου (Stroygazmontazh) έχει αναλάβει την κατασκευή της γέφυρας, δήλωσε στους δημοσιογράφους αργότερα ότι το οδικό τμήμα της γέφυρας θα ανοίξει από τις 9 Μαΐου την «Ημέρα της Νίκης», την επέτειο της νίκης της Ρωσίας του 1945 επί της ναζιστικής Γερμανίας.

«Η μοναδικότητα της γέφυρας έγκειται στο γεγονός ότι όλα εδώ είναι ρωσικά», δήλωσε ο Ρότενμπεργκ, ο οποίος βρίσκεται στις μαύρες λίστες αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων, γεγονός που κατέστησε δύσκολο για την εταιρεία του να εισάγει υλικά και τεχνολογία από την Δύση.

Σε ομιλία που έκανε αργότερα ο Ρώσος πρόεδρος σε υποστηρικτές του στη Σεβαστούπολη χαιρέτισε την «αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης», που έγινε με την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως ένα παράδειγμα «πραγματικής δημοκρατίας».

Ρoή Ειδήσεων