ΚΟΣΜΟΣ

Ίσως οι δεινόσαυροι να μην ήταν τα μεγαλύτερα πλάσματα της Γης

Ίσως οι δεινόσαυροι να μην ήταν τα μεγαλύτερα πλάσματα της Γης

Νέα έρευνα που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα αναφέρει πως ίσως τελικά τα μεγαλύτερα πλάσματα που περπάτησαν στη Γη να μην ήταν οι δεινόσαυροι, αφού στο προσκήνιο βρέθηκαν οι ιχθυόσαυροι που κολυμπούσαν στα νερά των βρετανικών ακτών την ίδια χρονική περίοδο.

Τα οστά της γνάθου τους εντοπίστηκαν στην παραλία Somerset της Βρετανίας και θεωρούνται η μεγαλύτερη απόδειξη για το πρωτοφανές μέγεθος των θαλάσσιων ερπετών.

Τα κόκκαλα προέρχονται από τα στόματα των ιχθυόσαυρων και έχουν μήκος ενός μέτρου το καθένα. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, αυτά τα θαλάσσια πλάσματα θα μπορούσαν άνετα να συγκριθούν με τους δεινόσαυρους, οι οποίοι θεωρούνται τα μεγαλύτερα πλάσματα που έχουν υπάρξει.

Τα ευρήματα ανακάλυψε ο συλλέκτης Paul de la Salle σε παραλία κοντά στην επαρχία του Lilstock.

Αρχικά, σύμφωνα με τον ίδιο, νόμιζε πως ήταν ένα κομμάτι βράχου, αλλά παρατηρώντας το καλύτερα, αντιλήφθηκε γρήγορα πως πιθανώς να αντίκριζε τμήμα των οστών ενός ιχθυόσαυρου.

41

Ο Dean Lomax, ο οποίος έχει εξειδίκευση στο θέμα και είναι και καθηγητής του Πανεπιστημίου στο Μάντσεστερ, συνέκρινε τα κόκκαλα με άλλα δείγματα και επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη.

«Έχουμε να κάνουμε με το κομμάτι της γνάθου ενός ιχθυόσαυρου» επιβεβαίωσε στο BBC ο παλαιοντολόγος και συμπλήρωσε πως κατά πάσα πιθανότητα τα μεγάλα αυτά πλάσματα να κολυμπούσαν στα βρετανικά νερά περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια πίσω.

Αυτή η πρόσφατη ανακάλυψη «ρίχνει φως» και σε ένα άλλο μυστήριο που ποτέ δεν απαντήθηκε: την περίοδο 1850 βρέθηκαν επίσης σε μία επαρχία κοντά στο Lilstock δείγματα οστών, χωρίς όμως οι ειδικοί να καταλήξουν με σιγουριά στην προέλευσή τους.

Σχετικές ειδήσεις