ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλοι πρώην πράκτορες κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Γάλλοι πρώην πράκτορες κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Δύο Γάλλοι πρώην κατάσκοποι προσάγονται σε δίκη για προδοσία με την κατηγορία ότι διαβίβασαν κρατικά μυστικά σε μια ξένη δύναμη, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Επιβεβαιώνοντας τη σύλληψη, τον περασμένο Δεκέμβριο, των δύο συνταξιούχων κατασκόπων, μαζί με τη σύζυγο ενός από τους κατηγορουμένους, η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί δήλωσε σήμερα πως οι πληροφορίες που διαβίβασαν οι δύο άνδρες «θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ασφάλεια του κράτους».

Οι πράκτορες φέρεται να παρέδωσαν κρατικά μυστικά ενόσω βρίσκονταν ακόμη στη γαλλική υπηρεσία πληροφοριών DGSE, δήλωσε η Παρλί στον τηλεοπτικό σταθμό CNews. Αρνήθηκε να σχολιάσει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η εν λόγω δύναμη ήταν η Κίνα.

Πριν από λίγο επίσημη πηγή, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε πως οι δύο πρώην πράκτορες φέρεται να εργάζονταν για τις κινεζικές αρχές.

Και οι δύο τέθηκαν υπό επίσημη έρευνα στις 22 Δεκεμβρίου αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για κατασκοπία υπέρ μιας ξένης δύναμης, έκθεση διαβαθμισμένων μυστικών και παράδοση πληροφοριών που βλάπτουν θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς δικαστική πηγή.

Ένας από τους πρώην κατασκόπους, που δεν έχουν κατονομαστεί, κατηγορείται επίσης για άμεση υποκίνηση σε προδοσία, ανέφερε η πηγή αυτή.

Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν πει πόσο πρόσφατα οι φερόμενοι ως διπλοί πράκτορες επιδίδονταν σε αυτές τις ενέργειες.

Η ίδια η DGSE επικοινώνησε με τους Γάλλους εισαγγελείς όταν ανακάλυψε την «εξαιρετικά σοβαρή» συμπεριφορά των πρακτόρων της, ανέφερε αργά χθες σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας.

«Το γεγονός ότι κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου είναι απόδειξη ότι είμαστε σε επιφυλακή», είπε η Παρλί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις