Ρομπάι και Μπαρόζο πιέζουν την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Ρομπάι και Μπαρόζο πιέζουν την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Κοινή επιστολή στην οποία αναφέρουν την πεποίθησή τους ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στην Ευρωζώνη, συνέταξαν οι Πρόεδροι της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στην ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι είχαν τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Η επιστολή, αναφέρει:

«Εργαζόμαστε για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων, οι οποίες είναι περισσότερο αναγκαίες παρά ποτέ, χωρίς καθυστέρηση. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτείται από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης διατίθενται να συμβάλουν με 30 δισ. ευρώ στο σύνολο των μέτρων, που σχετίζονται με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σε συνδυασμό με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, θα μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020. Αυτή η σημαντική μείωση θα απάλυνε το βάρος των ελληνικών δημοσιονομικών και θα στήριζε την ανάπτυξη και τις πολιτικές απασχόλησης.

Λαμβάνουμε υπόψη την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου είναι η καλύτερη για την Ελλάδα. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιων της ευρωζώνης και της διεθνούς κοινότητας.

Οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής είχαν τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου. Παραμένουν σε επαφή με τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και θα συνεχίσουν, στο πλαίσιο της Συνόδου του G - 20 στις Κάννες».