ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο ΗΠΑ στον Ερντογάν: «Σταμάτα εδώ και τώρα την αγορά των S-400»

Τελεσίγραφο ΗΠΑ στον Ερντογάν: «Σταμάτα εδώ και τώρα την αγορά των S-400»

ΗΠΑ | Τουρκία | Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ανεβάζουν τους τόνους οι ΗΠΑ απέναντι στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το θέμα των στρατιωτικών εξοπλισμών να βάζει πλέον «φωτιά» στις συζητήσεις που γίνονται στην αμερικανική Γερουσία και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, να στέλνει ξεκάθαρη απάντηση στην Άγκυρα ως προς τις βλέψεις της για την απόκτηση των πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Ρωσία.

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ «ΦΛΕΡΤ» ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το militaire.gr, το μήνυμα προς τους γείτονες εστάλη απευθείας από την Επιτροπή Διάθεσης Κονδυλίων της Γερουσίας, όπου ο κ. Πομπέο δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από τους γερουσιαστές να τοποθετηθεί επί των στρατηγικών κινήσεων της Τουρκίας.

pompeo

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το θέμα της παράδοσης των αμερικανικών μαχητικών F-35 στους Τούρκους, ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν, κάλεσε τον υπουργό να διαβεβαιώσει δημόσια ότι δεν θα ολοκληρωθεί η παράδοση μέχρι η Άγκυρα να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να προβεί στην απόκτηση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.

«Έχουμε υπάρξει πολύ ξεκάθαροι με τη Τουρκία όσον αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται με την απόκτηση των S-400», απάντησε ο κ. Πομπέο, με τον γερουσιαστή να παρεμβαίνει με μια μακροσκελή τοποθέτηση και να ζητά να σταλεί το συντομότερο δυνατόν ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για τη στάση που πρόκειται να κρατήσει η αμερικανική πλευρά.

«Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείτε με τη λέξη “κίνδυνοι”. Νομίζω ότι θα καταλάβουν μόνο ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Εμείς (το Κογκρέσο) τους στείλαμε ένα και νομίζω ότι είναι σημαντικό να είναι και η αμερικανική κυβέρνηση στην ίδια σελίδα. Άρα σας ζητώ να κάνετε μια καθαρή τοποθέτηση, αν όχι τώρα, που πιστεύω ότι θα βοηθούσε πολύ, το συντομότερο δυνατόν», επέμεινε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, ο γερουσιαστής κάλεσε τη Τουρκία να επιλέξει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προκειμένου να μην χαθεί το νομοθετικό μομέντουμ που έχει οικοδομηθεί στο Κογκρέσο για το συγκεκριμένο θέμα.

«Όπως γνωρίζετε, υπήρξε μια τελετή στο Τέξας την ίδια ημέρα που αυτή η επιτροπή ανέλαβε δράση. Και νομίζω ότι όσο περισσότερο η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να προχωρήσει σε αυτή τη κατεύθυνση χωρίς μια πολύ σθεναρή δήλωση από τις ΗΠΑ, τόσο περισσότερο θα χάνεται το μομέντουμ. Πρέπει να το τερματίσουμε και να τους καταστήσουμε σαφές ότι θα πρέπει να επιλέξουν τον σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ. Δεν πρέπει να προβαίνουν σε ενέργειας που θα έθεταν σε κίνδυνο τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ».

Όσον αφορά τη συνολική πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Πομπέο αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν και τα ζητήματα που παραμένουν ακόμα ανοιχτά. Σημείωσε, ωστόσο, πως έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος το τελευταίο διάστημα και υπάρχει μια βασική συνεννόηση για το πως οι τουρκικές και οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στο Μανμπίτζ της Συρίας.

«Η σχέση με τους Τούρκους έχει υπάρξει δύσκολη κατά τη διάρκεια της θητείας μου σε αυτή τη κυβέρνηση… Η απόφαση μας να συνεργαστούμε με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ήταν κάτι που δεν τους ευχαρίστησε. Έχουμε σημειώσει πρόοδο τώρα, πριν από τρεις εβδομάδες, μέσα και γύρω από το Μανμπίτζ (σ.σ. της Συρίας). Καταφέρουμε να συνεννοηθούμε για το πως οι δυνάμεις θα συνεργαστούν για να λύσουν ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα ανάμεσα στους Κούρδους και τους Άραβες. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτή τη συμφωνία».

Ειδική μνεία Πομπέο για τους Κούρδους: «Δεν θα τους εγκαταλείψουμε»

Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τους Κούρδους της Συρίας, με τους οποίους συνεργάζονται στο πόλεμο για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γερουσιαστή Βαν Χόλεν, ο Αμερικανός υπουργός συμφώνησε πως οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν «έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο».

Όταν ρωτήθηκε στη συνέχεια για τις ενδεχόμενες πιέσεις που θα ασκήσει ο πρόεδρος Ερντογάν για να ρίξουν οι ΗΠΑ τους Κούρδους «κάτω από το λεωφορείο», ο κ. Πομπέο απάντησε χαριτολογώντας πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση από τη κυβέρνηση να πετάξει απολύτως κανέναν κάτω από κάποιο κίτρινο αντικείμενο».

Πηγή πληροφοριών: militaire.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρoή Ειδήσεων