ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο: Παραμένουν οι κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα

Πομπέο: Παραμένουν οι κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα

Η επίτευξη συμφωνίας με τη Βόρεια Κορέα για αποπυρηνικοποίηση «μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα» δήλωσε την Τετάρτη (18/7) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, επαναλαμβάνοντας ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ στο μεσοδιάστημα, παρά την πρόταση της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Πιονγιάνγκ για συνομιλίες για χαλάρωση των κυρώσεων.

Μιλώντας σε υπουργικό συμβούλιο με προεδρεύοντα τον Ντόναλντ Τραμπ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που πραγματοποίησε συνομιλίες νωρίτερα αυτό το μήνα στη Βόρεια Κορέα, οι οποίες δεν είχαν κάποια κατάληξη, δήλωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος σε κάποια ζητήματα.

«Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα για να φτάσουμε εκεί που χρειάζεται να πάμε. Αλλά όλο αυτό θα γίνεται εντός του πλαισίου της συνεχιζόμενης εφαρμογής των υφιστάμενων κυρώσεων», επισήμανε.

Παράλληλα είπε ότι η Βόρεια Κορέα επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και ότι σημειώθηκε επίσης πρόοδος στο σχεδιασμό της επιστροφής των λειψάνων των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον Πόλεμο της Κορέας (1950-53).

«Πιστεύω ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες, τα πρώτα λείψανα θα επιστραφούν. Αυτή είναι η δέσμευση», δήλωσε ο Πομπέο.