Ενισχύονται οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Αυστραλία

Ενισχύονται οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Αυστραλία

Την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Αυστραλία αναμένεται να ανακοινώσει την προσεχή εβδομάδα ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των αυστραλιανών εφημερίδων.

 

Σύμφωνα με την «Sydney Morning Herald», ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στην Καμπέρα, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της χώρας και μετά θα επισκεφθεί το Ντάργουιν την Τετάρτη όπου θα ανακοινώσει την εγκατάσταση αμερικανικής βάσης, κοντά στην πόλη.

Εκεί θα εκφωνήσει ομιλία για τα 60 χρόνια της υπογραφής τριμερούς αμυντικής συμφωνίας στην οποία μετέχει και η Νέα Ζηλανδία και στα πλαίσια της οποίας οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη περιορισμένη στρατιωτική παρουσία στην Αυστραλία και εξετάζουν και την δημιουργία και άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη βάσεις στον Ειρηνικό κυρίως στην Οκινάουα (Ιαπωνία) και στο νησί Γκουάμ, αλλά ο Τύπος και οι αναλυτές αποδίδουν το σχέδιο αυτό στην αύξηση της ισχύος της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και σημάδια όπως την εμφάνιση του πρώτου κινεζικού αεροπλανοφόρου τον Αύγουστο και την εμφάνιση νέων κινεζικών πυραύλων που μπορούν να απειλήσουν τις Αμερικανικές δυνάμεις.

Η Κίνα εκσυγχρονίζει το στρατό της και ταυτόχρονα διεκδικεί νησιά στη νότια Σινική Θάλασσα, τα οποία θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα του εδάφους της και αρκετές διαφωνίες που παραμένουν ανοικτές προκάλεσαν κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της χώρας και των γειτόνων της.

Ταυτόχρονα Αμερικανοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι μπορεί όλος ο κόσμος να μιλά για την Κίνα, αλλά υπάρχει και η άνοδος της Ινδίας, από την οποία προκύπτουν και θέματα ικανότητας διεξαγωγής μεγάλων επιχειρήσεων διάσωσης, καταπολέμησης της πειρατείας και εγγύησης της ελεύθερης πρόσβασης στους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους.