ΚΟΣΜΟΣ

«Έξαλλος» με τους Γερμανούς ο Ερντογάν: «Με προσκάλεσαν σε δείπνο και μετά με προσέβαλαν»

«Έξαλλος» με τους Γερμανούς ο Ερντογάν: «Με προσκάλεσαν σε δείπνο και μετά με προσέβαλαν»
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνδήλωσε σήμερα 1 Οκτωβρίου πως η Γερμανία είναι μια σημαντική χώρα για την Τουρκία, αν και τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν, και επέκρινε τη «στάση» του Στάινμαϊερ ο οποίος στη διάρκεια του επίσημου δείπνου ήγειρε το θέμα της κράτησης Γερμανών πολιτών στην Τουρκίακαι των επιδόσεων της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην τουρκική κουλτούρα κανείς δεν προσκαλεί κάποιον σε δείπνο και μετά του συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο, είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ερντογάν είπε πως ένα από τα κύρια σημεία όπου διαφωνούν οι δύο χώρες είναι οι απόψεις τους για την τρομοκρατία, λέγοντας πως η Γερμανία πρέπει να πολεμήσει πιο αποτελεσματικά εναντίον του PKK και του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιερωμένου ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν δήλωσε πως οι πρόσφατοι οικοδεσπότες του στη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, θα επισκεφθούν τον επόμενο χρόνο την Τουρκία έπειτα από πρόσκληση που τους απηύθυνε.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιούνται συχνότερες επισκέψεις αξιωματούχων των δύο χωρών, είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής το Σάββατο μετά την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Θεού θέλοντος... θα τους υποδεχθούμε στην Τουρκία το 2019», δήλωσε, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Hurriyet, όπως συνηθίζεται με τέτοιες συνεντεύξεις.

Η Τουρκία έχει δώσει στη γερμανική κυβέρνηση έναν κατάλογο με 136 ονόματα «τρομοκρατών» των οποίων ζητεί την απέλαση, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.