ΚΟΣΜΟΣ

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο: Η Ρωσία απειλεί με στρατιωτικά αντίποινα τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο: Η Ρωσία απειλεί με στρατιωτικά αντίποινα τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά

Η απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με τη Ρωσία είναι «ένα επικίνδυνο βήμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σερκέι Ριαμπκόφ, ενώ προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε αντίποινα.

«Θα είναι ένα πολύ επικίνδυνο βήμα, το οποίο είμαι σίγουρος πως δεν θα γίνει κατανοητό από τη διεθνή κοινότητα και θα προκαλέσει καταδίκες», εκτίμησε ο Ριαμπκόφ, μιλώντας στο πρακτορείο Sputnik.

«Αντιμετωπίζουμε με ανησυχία και καταδικάζουμε τις νέες απόπειρες των ΗΠΑ να αναγκάσουν τη Ρωσία να κάνει υποχωρήσεις στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας και της στρατηγικής σταθερότητας μέσω των εκβιασμών», πρόσθεσε ο Ρώσος υφυπουργός.

Ο Ριαμπκόφ προειδοποίησε μάλιστα ότι αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αποσύρονται μονομερώς από συμφωνίες, η Ρωσία θα προχωρήσει σε αντίποινα, περιλαμβανομένων και στρατιωτικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε χθες Σάββατο (20/10) ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν μονομερώς από τη διμερή συνθήκη που απαγορεύει την ανάπτυξη ενός ευρέως φάσματος πυρηνικών όπλων και πυραύλων.

«Η Ρωσία δεν τήρησε τη συμφωνία. Θα βάλουμε λοιπόν τέλος στη συνθήκη και θα αποσυρθούμε» από αυτήν, δήλωσε ο Τραμπ στη Νεβάδα. Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό πρακτικά, απάντησε «θα αναπτύξουμε τέτοια όπλα»!

«Δεν θα τους αφήσουμε να παραβιάζουν τη συνθήκη και να κατασκευάζουν όπλα ενώ εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα. Εμείς παραμείναμε δεσμευμένοι στη συμφωνία και την εφαρμόζαμε. Αλλά η Ρωσία δυστυχώς δεν την τήρησε», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Ριαμπκόφ εκτίμησε ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ φαίνεται να έχουν στόχο να συγκαλύψουν τις δικές τους παραβιάσεις της συμφωνίας.

Τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) είχαν υπογράψει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Ουάσινγκτον. Απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους.

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται εδώ και χρόνια για παραβιάσεις της συνθήκης.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση της χώρας από την INF την ώρα που ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον κατευθύνεται στη Μόσχα για να συνεχίσει τον αμφιλεγόμενο διάλογο που άρχισε τον Ιούλιο ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αναμένουμε να λάβουμε ξεκάθαρες εξηγήσεις από εκείνον (τον Μπόλτον) σχετικά με τους σκοπούς των ΗΠΑ και τα μελλοντικά βήματα (αναφορικά με τη συμφωνία)», τόνισε ο Ριαμπκόφ.
Ο Ρώσος υφυπουργός επεσήμανε ότι αύριο Δευτέρα ο Μπόλτον είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Πούτιν θα ζητήσει εξηγήσεις από το σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιδιώξει μια εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να αποχωρήσει από μια συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών, όταν συναντηθεί με το σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Πούτιν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η κυβέρνησή του σχεδιάζει να αποσυρθεί από μια συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF).