ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία Κασόγκι δεν θα γλιτώσουν

Ερντογάν: Οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία Κασόγκι δεν θα γλιτώσουν

«Έχει αίμα στα χέρια του», λέει για τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σύμβουλος του Ερντογάν

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στους υπεύθυνους για την δολοφονία του Κασόγκι να αποφύγουν την δικαιοσύνη και αυτό αφορά τόσο εκείνους που την διέταξαν όσο και εκείνους που την εκτέλεσαν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε τη συγκάλυψη αυτής της δολοφονίας και θα διασφαλίσουμε ότι όλοι οι υπεύθυνοι--από εκείνους που την διέταξαν ως εκείνους που την εκτέλεσαν--δεν θα γλιτώσουν από την δικαιοσύνη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Ο ίδιος τόνισε ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν που μοιράστηκε στοιχεία της τουρκικής έρευνας σχετικά με την δολοφονία του Κασόγκι σε χθεσινή του ομιλία στο τουρκικό κοινοβούλιο.

«Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε νέα στοιχεία με τρόπο διαφανή με τους εταίρους μας για να φωτίσουμε τις σκοτεινές πτυχές αυτής της δολοφονίας», είπε.

20222259

«Έχει αίμα στα χέρια του»

Ενας σύμβουλος του Τούρκου προέδρου κατηγόρησε σήμερα τον πρίγκιπα διαδοχο της Σαουδικής Αραβίας ότι έχει «αίμα στα χέρια του» αναφερόμενος στη δολοφονία του Κασόγκι. Αυτή ήταν η σκληρότερη μέχρι σήμερα κατηγορία που διατυπώνει κάποιος από τον κύκλο του Ερντογάν εις βάρος του Ριάντ σχετικά με την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Οι σαουδαραβικές αρχές δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα του Reuters να σχολιάσουν τις δηλώσεις αυτές.

Το Ριάντ έχει αποδώσει τον θάνατο του Κασόγκι σε μια «ανεξέλεγκτη επιχείρηση» για την οποία ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας δεν είχε γνώση.

«Είναι μια ντροπή που φθάνει μέχρι τον πρίγκιπα διάδοχο (Μοχάμεντ μπιν) Σαλμάν. Τουλάχιστον πέντε μέλη της ομάδας των εκτελεστών είναι οι πιο στενοί συνεργάτες του πρίγκιπα και είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν θα ενεργούσαν χωρίς να γνωρίζει εκείνος», έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα Yeni Birlik ο Ιλνούρ Τσεβίκ, ένας σύμβουλος του Ερντογάν.

Ο Τσεβίκ είναι ένας από τους πολλούς συμβούλους του Ερντογάν, αλλά δεν είναι προβεβλημένος. Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι απόψεις του στο άρθρο αντανακλούν εκείνες του Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλίες του χθες και σήμερα υπογράμμισε την ανάγκη να προσαχθούν στη δικαιοσύνη όλοι οι υπεύθυνοι «εκείνοι που διέταξαν την δολοφονία και εκείνοι που την εκτέλεσαν».

Στο μεταξύ, σαουδάραβες αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιτρέψουν στην τουρκική αστυνομία να πραγματοποιήσει έρευνες σε ένα πηγάδι στον κήπο της κατοικίας του σαουδάραβα προξένου στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της έρευνας για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι Αρχές έχουν ήδη ερευνήσει το προξενείο και την κατοικία του γενικού προξένου στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της έρευνας.

20222256

Το Παρίσι δεν θα λάβει βιαστικές αποφάσεις

Η Γαλλία δεν θα λάβει αποφάσεις για τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία μέχρι ότου είναι ξεκάθαρα τα στοιχεία γύρω από το θάνατο του Κασόγκι, δήλωσε πηγή από το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Αν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις στο μέλλον, θα ληφθούν, αλλά βασισμένες σε στοιχεία που έχουν ξεκαθαρίσει και σε ευθύνες που έχουν ξεκάθαρα αποδοθεί», τόνισε η πηγή. «Δεν θα λάβουμε καμία βιαστική απόφαση για το μέλλον της στρατηγικής μας σχέσης», εξήγησε.

Ο θάνατος του Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Σαουδάραβες αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι πράκτορες της χώρας ευθύνονται για τον φόνο του, όμως δίνουν διάφορες εκδοχές για τις συνθήκες του θανάτου του.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει χαρακτηρίσει τη δολοφονία «τερατούργημα» και έχει δεσμευθεί να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς το Ριάντ μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Όμως χθες ο Μακρόν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις γαλλικές εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία. Από το 2008 ως το 2017 η Γαλλία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα στρατιωτικού εξοπλισμού προς τη Σαουδική Αραβία, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν σε αξία τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βρετανία: Θα απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα υπόπτων για τη δολοφονία του

Η Βρετανία θα εμποδίσει όλους τους υπόπτους για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου να εισέλθουν στη χώρα, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία πρόσθεσε πως αργότερα σήμερα θα μιλήσει με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν.

«Εξακολουθεί να υφίσταται μια επείγουσα ανάγκη να καθοριστεί ακριβώς τι συνέβη σε σχέση με αυτό… Εγώ η ίδια αναμένω ότι θα μιλήσω με τον βασιλιά Σαλμάν αργότερα σήμερα», δήλωσε η Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει δράση εναντίον όλων των υπόπτων προκειμένου να τους εμποδίσει από το να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, και αν αυτά τα άτομα διαθέτουν αυτή τη στιγμή θεωρήσεις διαβατηρίου, αυτές οι θεωρήσεις διαβατηρίου θα ανακληθούν σήμερα», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πωλήσεις όπλων στο σαουδαραβικό καθεστώς, η Βρετανίδα πρωθυπουργός απάντησε πως η πολιτική εξαγωγών είναι «υπό εξέταση» και πως οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε αμυντικό υλικό που εξάγεται είναι «από τους πιο αυστηρούς στον κόσμο».

Η Τερέζα Μέι αντέκρουσε για άλλη μια φορά την εξήγηση που έδωσε η σαουδαραβική εξουσία για τον θάνατο του 59χρονου δημοσιογράφου, που σκοτώθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Η δήλωση σύμφωνα με την οποία ο Κασόγκι πέθανε στη διάρκεια μιας συμπλοκής δεν αποτελεί αξιόπιστη εξήγηση. Άρα είναι επείγον να προσδιοριστεί τι συνέβη», είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε επίσης: Λεωνίδας Καλφαγιάννης: Θύμα σοβαρού τροχαίου ο γνωστός ηθοποιός - Εσπευσμένα στο χειρουργείο

Συγκλονίζει η Μίνα Αρναούτη: Τι έγινε πριν το μοιραίο τροχαίο στη Βουλιαγμένης