ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Τραμπ για μπιν Σαλμάν: Αυτός κάνει κουμάντο! Θέλω να τον πιστέψω για τον Κασόγκι, αλλά...

Οργή Τραμπ για μπιν Σαλμάν: Αυτός κάνει κουμάντο! Θέλω να τον πιστέψω για τον Κασόγκι, αλλά...

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φέρει σε τελική ανάλυση την ευθύνη, ως ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, για την επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εκείνος είναι που «κάνει κουμάντο» στο Ριάντ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο Τραμπ ανέφερε ότι θέλει να πιστέψει τον ισχυρισμό του πρίγκιπα ότι ευθύνονται κατώτεροι αξιωματούχοι για τη δολοφονία του Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο υπονόησε ότι η ευθύνη βρίσκεται σε υψηλότερα κλιμάκια.

Ερωτηθείς για την πιθανή ανάμιξη του πρίγκιπα, ο Τραμπ απάντησε χαρακτηριστικά:

«Λοιπόν, ο πρίγκιπας κάνει κουμάντο εκεί σε αυτήν τη φάση. Αυτός κάνει κουμάντο και επομένως, αν κάποιος (ευθύνεται) θα ήταν αυτός».

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως είναι πεπεισμένος ότι ο βασιλιάς Σαλμάν δεν γνώριζε εκ των προτέρων τι θα συνέβαινε.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ότι οι σαουδαραβικές αρχές οργάνωσαν «τη χειρότερη συγκάλυψη όλων των εποχών» και ότι χειρίστηκαν πολύ άσχημα την υπόθεση αυτή.

Στη συνέντευξή του στην WSJ, ο Τραμπ ανέφερε ότι ρώτησε πολλές φορές τον πρίγκιπα για το ζήτημα του Κασόγκι. «Η πρώτη μου ερώτηση ήταν: Ξέρατε κάτι για αυτό όσον αφορά τον αρχικό σχεδιασμό;» είπε, προσθέτοντας ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τού απάντησε αρνητικά, ενώ όταν τον ρώτησε «από πού ξεκίνησε;», ο πρίγκιπας τού είπε ότι το οργάνωσαν κατώτεροι αξιωματούχοι.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν πιστεύει τις διαψεύσεις αυτές, ο Τραμπ απάντησε: «Θέλω να τις πιστέψω. Πραγματικά, θέλω να τις πιστέψω».

Γαλλία: «Θα επιβληθούν κυρώσεις αν αποδειχθεί η ευθύνη της Σαουδικής Αραβίας»

Την ίδια ώρα, η Γαλλία προειδοποιεί με κυρώσεις «αν αποδειχθεί η ευθύνη της Σαουδικής Αραβίας» στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και τα γεγονότα «επιβεβαιωθούν από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.

«Όσο αυτό δεν έχει προσδιοριστεί πλήρως και όσο τα γεγονότα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, θα συγκρατήσουμε τις αποφάσεις μας», ανέφερε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αντίθετα, «στην περίπτωση που αποδειχθεί η ευθύνη της Σαουδικής Αραβίας, θα εξαγάγουμε τις συνέπειες και θα επιβάλουμε κυρώσεις», πρόσθεσε ο Γκριβό.

Προηγουμένως, η προεδρία είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να λάβει «καμία βιαστική απόφαση» για τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία και είχε καλέσει το Ριάντ να διεξαγάγει «αξιόπιστη έρευνα και να αποδώσει όλα τα γεγονότα και όλες τις ευθύνες» για αυτά τα «εξαιρετικά σοβαρά γεγονότα».

Βρετανία: Θα απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα υπόπτων για τη δολοφονία του Κασίγκι

Από την πλευρά της, η Βρετανία θα εμποδίσει όλους τους υπόπτους για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι να εισέλθουν στη χώρα, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία πρόσθεσε πως αργότερα σήμερα θα μιλήσει με το Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν.

«Εξακολουθεί να υφίσταται μια επείγουσα ανάγκη να καθοριστεί ακριβώς τι συνέβη σε σχέση με αυτό… Εγώ η ίδια αναμένω ότι θα μιλήσω με τον βασιλιά Σαλμάν αργότερα σήμερα», δήλωσε η Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει δράση εναντίον όλων των υπόπτων προκειμένου να τους εμποδίσει από το να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, και αν αυτά τα άτομα διαθέτουν αυτή τη στιγμή θεωρήσεις διαβατηρίου, αυτές οι θεωρήσεις διαβατηρίου θα ανακληθούν σήμερα», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πωλήσεις όπλων στο σαουδαραβικό καθεστώς, η Βρετανίδα πρωθυπουργός απάντησε πως η πολιτική εξαγωγών είναι «υπό εξέταση», αλλά και πως οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε αμυντικό υλικό που εξάγεται είναι «από τους πιο αυστηρούς στον κόσμο».

Η Τερέζα Μέι αντέκρουσε για άλλη μια φορά την εξήγηση που έδωσε η σαουδαραβική εξουσία για το θάνατο του 59χρονου δημοσιογράφου, που σκοτώθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Η δήλωση σύμφωνα με την οποία ο Κασόγκι πέθανε στη διάρκεια μιας συμπλοκής δεν αποτελεί αξιόπιστη εξήγηση. Άρα είναι επείγον να προσδιοριστεί τι συνέβη», είπε.