ΚΟΣΜΟΣ

Το «καραβάνι» της απόγνωσης και του τρόμου: 7.000 μετανάστες αντιμέτωποι με το στρατό των ΗΠΑ (vids)

Το «καραβάνι» της απόγνωσης και του τρόμου: 7.000 μετανάστες αντιμέτωποι με το στρατό των ΗΠΑ (vids)

Περίπου 2.300 παιδιά που ταξιδεύουν στο καραβάνι των μεταναστών, το οποίο διασχίζει το Μεξικό με προορισμό τις ΗΠΑ, έχουν ανάγκη από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθαρό νερό και άλλες υπηρεσίες, ανακοίνωσε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) - Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ενέκρινε την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με το Μεξικό.

«Περίπου 2.300 παιδιά που ταξιδεύουν μαζί με το καραβάνι των μεταναστών στο νότιο Μεξικό χρειάζονται προστασία και πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες, όπως την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το καθαρό νερό και την επαρκή υγιεινή» τονίζεται στο δελτίο Tύπου.

«Η UNICEF και οι συνεργάτες της στο Μεξικό προσφέρουν περισσότερα από 20.000 λίτρα καθαρό νερό, συσκευασίες προσωπικής υγιεινής, αντιηλιακά και σαπούνια στα παιδιά και τις οικογένειές τους στο καραβάνι», σημειώνεται επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι πολλά από τα παιδιά και τις οικογένειές τους στο καραβάνι έχουν φύγει από τις χώρες τους στην Κεντρική Αμερική για να γλυτώσουν από τη βία των συμμοριών, τη φτώχεια και την περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και κοινωνικές υπηρεσίες.

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στρατεύματα στα σύνορα με το Μεξικό

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος στο θέμα της μετανάστευσης, εάν οι Δημοκρατικοί αντίπαλοί του αρνηθούν να τον στηρίξουν.

Μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει τοποθετήσει, όπως ακριβώς στις προεδρικές εκλογές του 2016, το θέμα της μετανάστευσης στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας.

«Οι ΗΠΑ δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την παράτυπη μετανάστευση. Αυτό δεν θα διαρκέσει. Οι Δημοκρατικοί πρέπει να μας δώσουν τις ψήφους για να περάσουμε αυστηρούς (αλλά δίκαιους) νόμους. Εάν δεν το κάνουν, θα είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε τον σκληρότερο τρόπο» ήταν το tweet του μεγιστάνα.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ενός διατάγματος που θα ανέστειλε τη δυνατότητα που έχουν οι μετανάστες από την Κεντρική Αμερική να εισέλθουν στις ΗΠΑ για να υποβάλλουν αίτημα πολιτικού ασύλου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, ο Ντόναλντ Τραμπ θα επικαλεστεί, στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας», την ίδια νομοθετική διάταξη που χρησιμοποίησε όταν εξέδωσε το αμφιλεγόμενο μεταναστευτικό διάταγμά του, το οποίο στόχευε στο να απαγορεύσει την πρόσβαση στις ΗΠΑ των υπηκόων πολλών μουσουλμανικών χωρών.

Χιλιάδες μετανάστες από την Ονδούρα συνέχισαν πάντως χθες το ταξίδι τους στο νότιο Μεξικό, με προορισμό τις ΗΠΑ. Αυτό το «καραβάνι» πρέπει να διασχίσει ακόμη 3000 χλμ για να φθάσει στα σύνορα με τις ΗΠΑ, σε περίπου 45 ημέρες.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη στρατιωτών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, όπως έγινε γνωστό από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το Πεντάγωνο δεν έχει ωστόσο προς το παρόν ανταποκριθεί στο αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να σχολιάσει σχετικά.

Οι αξιωματούχοι, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, ανέφεραν ότι η εντολή του Μάτις δεν περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο αριθμό στρατευμάτων, κάτι που θα καθοριστεί αργότερα.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ