ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για καραβάνι μεταναστών: «Εισβολή στη χώρα μας, ο στρατός σάς περιμένει»

Τραμπ για καραβάνι μεταναστών: «Εισβολή στη χώρα μας, ο στρατός σάς περιμένει»

Την οργή του για το καραβάνι των μεταναστών που κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, καλώντας τους να γυρίσουν πίσω, εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ - Χιλιάδες στρατιώτες παρατάσσονται στα σύνορα με το Μεξικό.

Με μήνυμά του μάλιστα στο twitter, o Αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζει «εισβολή στη χώρα» το καραβάνι μεταναστών που κατευθύνεται στα νότια σύνορα των ΗΠΑ από το Μεξικό.

«Το καραβάνι φτάνει στα νότια σύνορά μας. Παρακαλώ, να γυρίσετε πίσω, δεν θα γίνετε δεκτοί στις ΗΠΑ, εκτός αν θέλετε μέσω της νόμιμης διαδικασίας. Είναι μία εισβολή στη χώρα μας και ο στρατός μας σας περιμένει», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο αμερικανικός στρατός θα αναπτύξει 5.200 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και ενόπλους, κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, ανακοίνωσε αργότερα ένας υψηλόβαθμος στρατηγός.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) το κατέστησε σαφές ότι η ασφάλεια των συνόρων είναι θέμα εθνικής ασφάλειας», είπε ο στρατηγός Τέρενς Ο'Σόνεσι, ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμενων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα μάλιστα με το Πεντάγωνο, 800 στρατιώτες κατευθύνονται «αυτήν την ώρα» στο Τέξας για να βοηθήσουν στην ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό.

«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αναπτύξουμε περισσότερους από 5.200 στρατιώτες στα νοτιοδυτικά σύνορα» συνέχισε ο Ο'Σόνεσι, ενώ στην περιοχή βρίσκονται ήδη περίπου 2.000 μέλη της Εθνοφρουράς.

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε νωρίτερα ότι το Πεντάγωνο θα μπορούσε να στείλει πολλές χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό, όπου κατευθύνεται ένα καραβάνι μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να γλυτώσουν από τη βία και την οικονομική μιζέρια.

Η συγκεκριμένη πηγή επιβεβαίωσε μάλιστα μια πληροφορία της εφημερίδας Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποία 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες ενδέχεται να αναπτυχθούν στα νοτιοδυτικά σύνορα των ΗΠΑ, ένας αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τους 800 που είχαν αναφερθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Εντούτοις, ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το μέγεθος της δύναμης που θα σταλεί.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, που είναι επιφορτισμένο με την επιτήρηση των συνόρων, αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Pueblos Sin Fronteras, που ταξιδεύει με τους μετανάστες, στο καραβάνι ταξίδευαν χθες 4000 άνθρωποι, καθώς ορισμένοι αποφάσισαν να σταματήσουν και άλλοι επέλεξαν να επιστρέψουν πίσω στις πατρίδες τους.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τσεχία, ανέφερε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη ξεκινήσει να στήνει φράγματα στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, ενώ ο επιπρόσθετος αριθμός των στρατιωτών θα βοηθήσει το έργο της αμερικανικής συνοριακής περιπολίας, ενισχύοντας τις προσπάθειες των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς.

Εκατοντάδες μετανάστες από την Ονδούρα έπεσαν στα ορμητικά νερά ποταμού

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες μετανάστες από την Ονδούρα έπεσαν στον ποταμό Σουτσιάτε στο Τουκούν Ουμάν, στα σύνορα της Γουατεμάλας με το Μεξικό για να μπορέσουν να περάσουν στο Μεξικό και να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς τις ΗΠΑ, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Προκειμένου να παρακάμψουν την περιοχή που έχει αποκλείσει η μεξικανική συνοριακή αστυνομία στη γέφυρα που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών, το πλήθος, μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, μπήκαν στα ορμητικά νερά του ποταμού.

Ορισμένοι επιβιβάστηκαν σε αυτοσχέδιες σχεδίες που κατασκεύασαν με σαμπρέλες, άλλοι ξεκίνησαν να κολυμπούν κι άλλοι σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα για να μην παρασυρθούν από τα ρεύματα και να καταφέρουν να βγουν στην απέναντι όχθη.

Μία ημέρα πριν, οι μεξικανικές αρχές εμπόδισαν την είσοδο σε χιλιάδες υπηκόους της Ονδούρας από τη Γουατεμάλα, με τη βοήθεια μονάδων αντιμετώπισης ταραχών.

Ένας πολίτης από την Ονδούρα έχασε χθες τη ζωή του, αφού χτυπήθηκε από βλήμα, καθώς οι μετανάστες επιχειρούσαν να περάσουν σπρώχνοντας στο Μεξικό.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, φαίνεται πως τραυματίστηκε θανάσιμα από πλαστική σφαίρα που έριξε η αστυνομία του Μεξικού.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μεξικού, Αλφόνσο Ναβαρέτε, αρνήθηκε σήμερα ότι την ευθύνη φέρουν οι δυνάμεις επιβολής του νόμου. Δεν «οπλοφορούσαν ούτε είχαν πλαστικές σφαίρες» διαβεβαίωσε.

Το καραβάνι των μεταναστών ξεκίνησε και πάλι σήμερα το ταξίδι του από το νότιο Μεξικό προς την πρωτεύουσα της χώρας. Οι μετανάστες αναχώρησαν σήμερα το πρωί από το Ταπανατεπέκ προς το Νιλτεπέκ, στην πολιτεία Οαχάκα (νότια), σε απόσταση 56 χιλιομέτρων.

Πολλοί κατάφεραν και επιβιβάστηκαν σε οχήματα για να συνεχίσουν την πορεία τους, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Προχωράω, έως εκεί που ο Θεός θελήσει. Για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μου» δήλωσε η Εντίτ Ματεό, 32 ετών, η οποία ταξιδεύει με τους δυο της γιους ηλικίας 4 και 14 ετών.

«Αυτά τα σύνορα πρέπει να ανοίξουν για εμάς, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το καταφέρουμε» σχολίασε στο AFP ο Νταβίντ Γκονσάλες, ένας μετανάστης από την Ονδούρα.

«Ακούσαμε ότι ο στρατός βρίσκεται εκεί, όμως εμείς ερχόμαστε με ειρηνικές προθέσεις» συμπλήρωσε.