ΚΟΣΜΟΣ

«Κόλαση» φωτιάς στην Καλιφόρνια: Τουλάχιστον 23 νεκροί - Δεκάδες αγνοούμενοι (pics+vids)

«Κόλαση» φωτιάς στην Καλιφόρνια: Τουλάχιστον 23 νεκροί - Δεκάδες αγνοούμενοι (pics+vids)

Φωτιά | Καλιφόρνια | Ειδήσεις: Στο έλεος τριών ανεξέλεγκτων δασικών πυρκαγιών βρίσκονται οι κάτοικοι στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με τον μέχρι τώρα απολογισμό να κάνει λόγο για τουλάχιστον 23 νεκρούς, 35 αγνοουμένους, εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα γης και δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 250.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΛΑΒΑΝ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ - ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους σε μια μεγάλη περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της πολιτείας, το Σακραμέντο, και στο θέρετρο του Μαλιμπού, στη νότια Καλιφόρνια.

Διαβάστε σχετικά:

Έως αυτή τη στιγμή, οι Αρχές εντόπισαν τα πτώματα 9 ανθρώπων στη πόλη Πάρανταϊς, βόρεια του Σακραμέντο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως 35 άνθρωποι αγνοούνται.

Από την Πέμπτη το πρωί, περισσότερα από 6.700 κτήρια, η πλειονότητα των οποίων κατοικίες, καταστράφηκαν από την πυρκαγιά «Camp Fire», την πλέον καταστροφική στην ιστορία της Καλιφόρνιας.

«Αυτή η πυρκαγιά είναι το χειρότερο σενάριο. Ένα σενάριο το οποίο φοβόμασταν εδώ και καιρό ότι θα συμβεί» δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Μπιούτε, Κόρι Χόνια.

«Δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν όλοι» συμπλήρωσε ο αξιωματικός.

Στάχτη 400.000 στρέμματα – Εντολές εκκένωσης

Οι φλόγες έχουν μετατρέψει σε στάχτη περισσότερα από 400.000 στρέμματα και μόλις το 20% της φωτιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνιας.

Τρεις από τους 3.200 πυροσβέστες που επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο τραυματίστηκαν.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τρεις εβδομάδες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Νοτιότερα, όλη η πόλη του Μαλιμπού, όπου διαμένουν πολλές διασημότητες, έλαβε εντολή εκκένωσης εξαιτίας της "Woolsey Fire", που έχει κάψει σχεδόν 150.000 στρέμματα γης.

Πολλοί διάσημοι όπως η Κιμ Καρντάσιαν ή η Αλίσα Μιλάνο και η Λέιντι Γκάγκα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις επαύλεις τους. Ο ηθοποιός Μάρτιν Σιν, τα ίχνη του οποίου έχασε για λίγο ο γιος του Τσάρλι, εντοπίστηκε, καθώς επιχειρούσε να φύγει από την περιοχή. Ο, επίσης, ηθοποιός Γουίλ Σμιθ ανήρτησε στα social media συγκλονιστικά βίντεο από την πύρινη «κόλαση».

Η πυρκαγιά κατέστρεψε επίσης στούντιο γυρισμάτων που χρησιμοποιούνται για εκατοντάδες παραγωγές, όπως εκείνο της σειράς "Westworld" του HBO.

Το Σάββατο, οι φλόγες είχαν εξαπλωθεί στην περιοχή κοντά στο πανεπιστήμιο Pepperdine του Μαλιμπού, ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο όπου φοιτούν 7.700 φοιτητές, πολλοί εκ των οποίων παρέμειναν οχυρωμένοι μέσα στην πανεπιστημιούπολη.

Οι υπεύθυνοι είπαν στους φοιτητές ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις από τους πυροσβέστες ότι τα κτήρια του πανεπιστημίου μπορούν να αντέξουν τη φωτιά.

Γιατί είναι τόσο δύσκολη η κατάσβεση

Αυτό που παρατηρείται είναι οι εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες με τις οποίες κινούνται οι φλόγες. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Όπως σημειώνει το CNNi, είναι ένας συνδυασμός των ισχυρών ανέμων, της ελάχιστης υγρασίας και της έντονης ξηρασίας που επικρατεί στην περιοχή.

Οι ισχυροί άνεμοι ενισχύουν τα μέτωπα και παρότι αναμένεται η ταχύτητά τους να μειωθεί εντός του σαββατοκύριακου, οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν πως θα ισχυροποιηθούν εκ νέου εντός της επόμενης εβδομάδας, γεγονός που προκαλεί φόβους.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει οδηγήσει σε ξηρασία. Οι φλόγες κατακαίνε τη χαμηλή βλάστηση πράγμα που κάνει πολύ δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής ιδιαιτέρως δύσκολο.

Ακόμη ένας παράγοντας που λειτουργεί ενάντια στην προσπάθεια των πυροσβεστών, είναι η διαμόρφωση του εδάφους. Οι λόφοι και τα φαράγγια της Καλιφόρνια είναι πανέμορφα, αλλά δυσχεραίνουν ιδιαιτέρως το έργο της κατέσβεσης.

Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες πιο κάτω στη photo gallery του Newsbomb.gr (πηγή: Reuters)

Διαβάστε επίσης: