ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε τον πίνακα που «έσπασε» ταμεία για έργο καλλιτέχνη εν ζωή

Δείτε τον πίνακα που «έσπασε» ταμεία για έργο καλλιτέχνη εν ζωή

Ένας πίνακας του Βρετανού ζωγράφου Ντέιβιντ Χόκνι πωλήθηκε αντί 90,3 εκατομμυρίων δολαρίων στη δημοπρασία του οίκου Christie's στη Νέα Υόρκη, καταγράφοντας με διαφορά ρεκόρ για εν ζωή καλλιτέχνη.

Το «Πορτρέτο ενός καλλιτέχνη» (Pool with two figures) εκθρόνισε το «Ballon Dog» (Orange) του Τζεφ Κουνς, που πωλήθηκε αντί 58,4 εκατ. δολαρίων το 2013, επίσης από τον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη.

Η τιμή εκκίνησης ήταν 18 εκατ. δολάρια και το όριο των 50 εκατ. δολαρίων ξεπεράστηκε μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Ο πίνακας κατακυρώθηκε τελικά αντί 80 εκατ. δολαρίων έπειτα από 9 λεπτά με την τιμή να διαμορφώνεται στα 90,3 εκατ. μαζί με τα έξοδα και τις προμήθειες.

«Σπάνια μπορούμε να πούμε: αυτή είναι η ευκαιρία για την αγορά του καλύτερου πίνακα του καλλιτέχνη. Αυτή είναι η φορά», είχε εκτιμήσει η 'Αννα Μαρία Σέλις, αντιπρόεδρος του τμήματος μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης του Κρίστις, όταν παρουσίασε τον πίνακα.

Πέρα από αυτό, ο πίνακας θεωρείται «ένα από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης της σύγχρονης εποχής», ανέφερε ο 'Αλεξ Ρότερ, συμπρόεδρος μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης του Κρίστις. Το έργο ταυτίζεται με το «απόγειο» των δυο πιο διάσημων θεμάτων του Βρετανού, αριστοτέχνη της ποπ-αρτ, εξήγησε ο Ρότερ: οι πισίνες και το διπλό πορτρέτο, δηλαδή δύο πρόσωπα σε αλληλεπίδραση.

Στο συγκεκριμένο πίνακα, ένας κομψός άνδρας, όρθιος στην άκρη της πισίνας, κοιτάζει σκεπτικά έναν άλλον που κολυμπά κάτω από το νερό κατευθυνόμενος προς αυτόν. Στο φόντο διακρίνεται ένα ειδυλλιακό τοπίο με δέντρα και βουνά.

Ο άνδρας που στέκεται όρθιος είναι ο Πίτερ Σλέσιντζερ, ένας από τους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο UCLA στο Λος 'Αντζελες.

Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε το 1972, σύμφωνα με τον Ρότερ.

Ο πίνακας που έγινε ένα από τα καλτ έργα του Ντέιβιντ Χόκνι, απεικονίζεται στο εξώφυλλο πολλών βιβλίων αφιερωμένων στον καλλιτέχνη. Ήταν επίσης ένα από τα σημεία έλξης της αναδρομικής έκθεσης για τον Χόκνι το 2017, με αφορμή τα 80ά γενέθλιά του.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ρoή Ειδήσεων