ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Τέλος εποχής για την Άνγκελα Μέρκελ - Σήμερα εκλέγεται ο διάδοχός της

Γερμανία: Τέλος εποχής για την Άνγκελα Μέρκελ - Σήμερα εκλέγεται ο διάδοχός της

Στις 11:30 (ώρα Ελλάδος) αρχίζουν σήμερα (07/12), στο Εκθεσιακό Κέντρο του Αμβούργου στη Γερμανία οι εργασίες του σημαντικότερου συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), εδώ και τουλάχιστον 18 χρόνια.

Οι 1.001 σύνεδροι καλούνται, όπως είπε η απερχόμενη Πρόεδρος του κόμματος, Άνγκελα Μέρκελ, «να χαράξουν την γραμμή που θα ακολουθήσει στο εξής η ηγετική ομάδα». Κυρίως όμως καλούνται να αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται τα πραγματικά προβλήματα της γερμανικής κοινωνίας.

Η Άνεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, ο Φρίντριχ Μερτς και ο Γενς Σπαν είναι οι μοναδικοί επίσημοι υποψήφιοι, καθώς έχουν προταθεί από ομάδες συνέδρων. Οι υπόλοιποι 12 που δήλωσαν μόνοι τους υποψηφιότητα δεν περιλαμβάνονται μέχρι τώρα στο ψηφοδέλτιο που θα λάβουν οι σύνεδροι. Στη διάρκεια του Συνεδρίου ωστόσο οι κανόνες αλλάζουν και μπορεί ο καθένας να είναι υποψήφιος, αρκεί να τον προτείνει τουλάχιστον ένας σύνεδρος.

Η ακριβής σύνθεση των μελών του Συνεδρίου κρατήθηκε το τελευταίο διάστημα σε μεγάλο βαθμό μυστική. Ο αριθμός των συνέδρων του καθενός από τα 15 κρατίδια - στην Βαυαρία δεν υπάρχει CDU, αλλά το αδελφό του κόμμα, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) - εξαρτάται από τον αριθμό των μελών στην τοπική οργάνωση του κόμματος. Έτσι, τους περισσότερους συνέδρους (296) έχει η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, από όπου κατάγονται ο κ. Μερτς και ο κ. Σπαν, ενώ ακολουθεί η Βάδη-Βυρτεμβέργη (154), από όπου κατάγεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αντιθέτως, το Ζάαρλαντ, όπου η κυρία Κραμπ - Καρενμπάουερ ήταν επί οκτώ χρόνια Πρωθυπουργός, έχει μόλις 34 συνέδρους.

Καμία τέτοια πληροφορία ωστόσο δεν αρκεί προκειμένου να προβλέψει κανείς με σχετική ασφάλεια το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: ακόμη και οι δημοσκοπήσεις που γίνονταν όλο αυτό το διάστημα κι έδιναν σαφές προβάδισμα στην κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ δύσκολα μπορούν να αξιολογηθούν, καθώς τον νέο ή τη νέα αρχηγό θα εκλέξουν οι σύνεδροι του κόμματος, όχι οι πολίτες που απαντούσαν στις έρευνες της κοινής γνώμης. Πολλά θα κριθούν ως ακόμη την τελευταία στιγμή στο Συνέδριο, από τις απαντήσεις που θα δώσουν οι υποψήφιοι στα ερωτήματα των συνέδρων και από το περιεχόμενο των ομιλιών τους.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 12:30 (ώρα Ελλάδος) θα μιλήσει η Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας μια εμφάνιση που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά, τόσο για την ίδια όσο και για τα στελέχη του κόμματός της. Έπειτα από 18 χρόνια στην κορυφή του CDU, η κυρία Μέρκελ αποχωρεί, υπό την πίεση των δυσμενών εκλογικών αποτελεσμάτων σε τοπικές εκλογές και της, πολλές φορές υπερβολικής, κριτικής που της ασκήθηκε στο κόμμα κατά την διάρκεια της κρίσης των προσφύγων.

Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και η αιτιολόγησή τους, ενώ οι επίδοξοι πρόεδροι του CDU θα απευθυνθούν για μια τελευταία φορά στους συνέδρους, οι οποίοι θα τους θέσουν κατόπιν ερωτήσεις.

Στις 17:30 (ώρα Ελλάδος), εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας. Εάν κανένας υποψήφιος δεν έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων, χωρίς τις αποχές, η διαδικασία θα επαναληφθεί, αυτή τη φορά μεταξύ εκείνων οι οποίοι αναδείχθηκαν στην πρώτη και τη δεύτερη θέση κατά την αρχική ψηφοφορία.

Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Όλες οι απαντήσεις σχετικά με τις αιτήσεις στο koinonikomerisma.gr

Έτσι θα αγοράσετε αυτοκίνητο από 400 ευρώ και μοτοσυκλέτες από 120 ευρώ - Δείτε όλη τη λίστα