ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Μεγάλη αύξηση των δαπανών στα δημόσια πανεπιστήμια ανήγγειλε ο Ιβάν Ντούκε

Κολομβία: Μεγάλη αύξηση των δαπανών στα δημόσια πανεπιστήμια ανήγγειλε ο Ιβάν Ντούκε

Το σύστημα της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορέσει να δαπανήσει επιπλέον ποσό ύψους 4,5 τρισεκατομμυρίων πέσος (1,26 δισεκατομμυρίων ευρώ) την τετραετία του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε στην εξουσία, ανήγγειλε ο ίδιος την Παρασκευή (14/12), στην προσπάθειά του να τερματίσει την τεράστια κινητοποίηση φοιτητικών οργανώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη πόρων των ΑΕΙ της Κολομβίας, η οποία διαρκεί δέκα εβδομάδες.

Το ποσό αυτό προέκυψε έπειτα από τη μακρά διαπραγμάτευση -- έγιναν πάνω από δώδεκα συναντήσεις -- ανάμεσα σε εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας, αντιπροσωπείες των φοιτητικών οργανώσεων και ενώσεων των πανεπιστημιακών δασκάλων, επισήμανε ο Ντούκε σε δηλώσεις του.

Στις συνεχείς διαδηλώσεις των φοιτητών από 32 δημόσια πανεπιστήμια σημειώθηκαν επανειλημμένες συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ οι μεγάλες πορείες των φοιτητών προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο σε μεγάλες πόλεις της Κολομβίας.

Ο Ντούκε, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο, δεσμευόταν προεκλογικά ότι θα βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρουν τα δημόσια πανεπιστήμια της Κολομβίας. Αλλά αφού πήρε τα ηνία, η κυβέρνησή του υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων, ειδικά το 2019.

«Αυτή η συμφωνία έχει σκοπό όχι μόνο την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, αλλά και την ενδυνάμωση των πόρων του: τα δημόσια πανεπιστήμια θα έχουν στη διάθεσή τους πάνω από 4,5 τρισεκατομμύρια αυτά τα τέσσερα χρόνια», υποσχέθηκε ο Ντούκε.

Οι οργανώσεις των φοιτητών πάντως δεν έχουν ακόμη αναστείλει τις κινητοποιήσεις και την αποχή από τα μαθήματα, διότι όπως τονίζουν η συμφωνία πρέπει να συζητηθεί πρώτα από τα μέλη τους.

Συνυπολογιζομένων των δαπανών για τη λειτουργία του αλλά και για επενδύσεις, το σύστημα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας της Λατινικής Αμερικής έχει αθροιστικά έλλειμμα ύψους 5,04 δισεκ. ευρώ.

Στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κολομβίας προβλέπεται ότι θα κατανεμηθεί το 16% -- ή περίπου 11,5 δισεκ. ευρώ -- του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων