Η Νότια και η Βόρεια Κορέα εγκαινίασαν την οδική και σιδηροδρομική τους επανασύνδεση (vid)

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα εγκαινίασαν την Πέμπτη (27/12) το έργο για τον εκσυγχρονισμό και τη διασύνδεση οδικών αρτηριών και σιδηροδρομικών γραμμών στα σύνορά τους.
Η Νότια και η Βόρεια Κορέα εγκαινίασαν την οδική και σιδηροδρομική τους επανασύνδεση (vid)
1'

Η τελετή θεμελίωσης ξεκίνησε γύρω στις 10:00 το πρωί (τοπική ώρα- 03.00 ώρα Ελλάδας), στον σταθμό Πανμούν στη συνοριακή πόλη Κεσόνγκ της Βόρειας Κορέας. Παρευρέθηκαν περίπου 200 άτομα και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με το υπουργείο Επανένωσης της Νότιας Κορέας.

Η πραγματοποίηση της τελετής αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση κορυφής μεταξύ του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν τον Σεπτέμβριο. Κατά την πρώτη τους συνάντηση κορυφής τον Απρίλιο, ο Μουν και ο Κιμ συμφώνησαν να εκσυγχρονίσουν και εν τέλει να διασυνδέσουν τις οδικές αρτηρίες και τις σιδηροδρομικές γραμμές στα σύνορα των χωρών τους.

Στη τελετή εκφώνησαν λόγους ο υπουργός Γαιών, Υποδομών και Μεταφορών της Νότιας Κορέας Κιμ Χιουν-μι καθώς και ο Κιμ Γιουν Χιοκ, ο υφυπουργός Σιδηροδρόμων της Βόρειας Κορέας.

Μεταξύ των παρευρισκομένων από την πλευρά της Νότιας Κορέας ήταν και πέντε πολίτες, οι οποίοι χωρίστηκαν από τους συγγενείς στη Βόρεια Κορέα κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας (1950-53).

Όλες οι σιδηροδρομικές και οδικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών κόπηκαν από τον Πόλεμο της Κορέας, ο οποίος έληξε με συμφωνία κατάπαυσης πυρός.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή