ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Εννέα αστυνομικοί νεκροί σε επιθέσεις των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Εννέα αστυνομικοί νεκροί σε επιθέσεις των Ταλιμπάν
AP Photo/Rahmat Gul, File

Εννέα αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ταυτόχρονων επιθέσεων των Ταλιμπάν σε δύο σημεία ελέγχου στο εσωτερικό της πόλης Γκάζνι, στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν το Σάββατο τοπικοί αξιωματούχοι.

Οι επιθέσεις άρχισαν νωρίς την Παρασκευή και οι ισλαμιστές αντάρτες κατόπιν έστησαν ενέδρα σε ομάδα αστυνομικών που έσπευσε να ενισχύσει τις δυνάμεις που δέχονταν επίθεση, σκοτώνοντας τον επικεφαλής της αστυνομίας σε αυτό το αστικό κέντρο, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Χαν Σιράτ, εκπρόσωπος των δυνάμεων επιβολής του νόμου, διευκρινίζοντας ότι άλλοι έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Τον απολογισμό επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Γάζνι, ο Αρίφ Νούρι.

Η επίθεση στο εσωτερικό της πόλης των 300.000 κατοίκων, που είχε καταληφθεί για σύντομο χρονικό διάστημα από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2018, αναδεικνύει τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, ιδίως σε ευάλωτα σημεία ελέγχου.

Μέσω Twitter οι Ταλιμπάν, που συνηθίζουν να ανακοινώνουν διογκωμένους αριθμούς για τις απώλειες των εχθρών τους, υποστήριξαν πως σκότωσαν 12 «στρατιωτικούς».

Επίσης την Παρασκευή, στην επαρχία Ζαμπούλ (νότια), τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από ένα μέλος των Ταλιμπάν που είχε «παρεισφρήσει» και άνοιξε πυρ σε σημείο ελέγχου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνήτη της, τον Γκιουλ Ισλάμ Σεγιάλ.

Οι επιθέσεις αυτές καταγράφηκαν την ώρα που οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με τους Ταλιμπάν μια συμφωνία ειρήνης, 17 χρόνια και πλέον μετά την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση που ανέτρεψε το καθεστώς των ισλαμιστών.

Ο εκπρόσωπος της επαρχίας Γκάζνι ανακοίνωσε εξάλλου ότι τέσσερις μαθητές σκοτώθηκαν όταν όλμος έπληξε το σχολείο τους, ενώ άλλοι 15 μαθητές και εκπαιδευτικοί τραυματίστηκαν, εν μέσω μιας μάχης.

«Οι Ταλιμπάν και οι αφγανικές δυνάμεις είχαν εμπλακεί σε μάχη στην περιοχή όταν έγινε το συμβάν», είπε ο Αρίφ Νούρι και πρόσθεσε ότι στάλθηκε στην περιοχή μια επιτροπή για να ερευνήσει από ποια πλευρά εβλήθη ο όλμος.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Τι καιρό θα κάνει το καλοκαίρι στην Ελλάδα: Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία!

«Σεισμός» MasterChef: Τι φοβούνται τα υπόλοιπα κανάλια

Ρoή Ειδήσεων