ΚΟΣΜΟΣ

Total: Μικρές συνέπειες από το εμπάργκο στο Ιράν

Total: Μικρές συνέπειες από το εμπάργκο στο Ιράν

Ενδεχόμενο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πετρέλαιο του Ιράν δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού Total.

Ο Κριστόφ ντε Μαρζερί, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Παγκοσμίου Συνεδρίου Πετρελαίου που διεξάγεται στην Ντόχα, εκτίμησε ότι ο «μαύρος χρυσός» του Ιράν σύντομα θα έβρισκε άλλους αγοραστές.

«Σήμερα, η παγκόσμια αγορά τροφοδοτείται πολύ καλά, δεν υπάρχει πρόβλημα προσφοράς, η αγορά βρίσκει εύκολα πετρέλαιο», σημείωσε. Το μοναδικό πρόβλημα θα ήταν προσωρινό και θα αφορούσε την προσαρμογή της αγοράς στις διαφορετικές ποιότητες του πετρελαίου, πρόσθεσε.

«Εξ ορισμού, η αγορά βρίσκει πάντα λύσεις. Θα χρειαστεί χρόνος αλλά στο τέλος, βρίσκουν λύση», επέμεινε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που θέλει να επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά της, επεξεργάζεται ένα σχέδιο επιβολής εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Πέρσι οι Βρυξέλλες αγόρασαν το 18% της συνολικής ιρανικής παραγωγής ενώ η υπόλοιπη πουλήθηκε κυρίως σε ασιατικές χώρες (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα). Η Total αγόρασε το 2010 45 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από το Ιράν, αξίας άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου το 5% των ιρανικών εξαγωγών.