ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό είναι το γιγάντιο καλαμάρι που προκάλεσε «πανικό» στις ΗΠΑ (vids)

Αυτό είναι το γιγάντιο καλαμάρι που προκάλεσε «πανικό» στις ΗΠΑ (vids)
Τι λένε οι επιστήμονες

Περίπου 160 χιλιόμετρα ανοιχτά της Λουιζιάνα και της Αλαμπάμα, οι επιστήμονες κατέγραψαν ένα τόσο εντυπωσιακό, όσο και ιστορικό θέαμα: ένα γιγάντιο καλαμάρι στα βάθη των αμερικανικών θαλασσών. 

Η… έκπληξη βρισκόταν στο τέλος ενός οπτικού υλικού άνω των 120 ωρών: «Οι άνθρωποι άρχισαν να πανηγυρίζουν, να φωνάζουν, ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι, αν και προσπαθούσαμε να συγκρατηθούμε γιατί έπρεπε να βεβαιωθούμε πως ήταν πραγματικά αυτό που πιστεύαμε», παραδέχεται ο Dr. Edie Widder, ιδρυτής του Οργανισμού Έρευνας και Προστασίας Ωκεανών.

Η ομάδα παρακολούθησε ξανά και ξανά το κλιπ των 25 δευτερολέπτων για να αποφανθεί πως πράγματι επρόκειτο για νεαρό γιγάντιο καλαμάρι μόλις (!) τριών μέτρων – τα ενήλικα του είδους ξεπερνούν τα 12 μέτρα.

Η ομάδα της αποστολής που χρηματοδοτείται από την αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), επιστράτευσε το ειδικό σύστημα καμερών «Μέδουσα» το οποίο, λόγω του ειδικού φωτισμού led που μοιάζει με φωσφορίζουσα μέδουσα, προσελκύει τα πλάσματα στα βάθη των ωκεανών – τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μάλλον τρομάζουν από τους ήχους και τις φωταψίες των τηλεχειριζόμενων υποβρύχιων οχημάτων, γι’αυτό είναι σπανίως καταγράφονται.

Το 2015, ένα άλλο καλαμάρι - γίγας που είχε κάνει την εμφάνισή του στον Κόλπο Τογιάμα της κεντρικής Ιαπωνίας - και, σε σχετικά ρηχά νερά για πλάσμα που ζει στα βάθη της θάλασσας - είχε προκαλέσει ντελίριο ενθουσιασμού στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο – σοκ: Έπαιξε το «παιχνίδι της δειλίας» και σκότωσε τον 3 ετών γιο της

Επικός γάμος: Η είσοδος της νύφης τους άφησε όλους άφωνους

Σχετικές ειδήσεις