ΚΟΣΜΟΣ

Η «εβδομάδα της κόλασης»: «Βράζει» η Γηραιά Ήπειρος - Νεκροί και θερμοκρασίες - ρεκόρ

Η «εβδομάδα της κόλασης»: «Βράζει» η Γηραιά Ήπειρος - Νεκροί και θερμοκρασίες - ρεκόρ
ASSOCIATED PRESS

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο σχολείων και περιορισμούς στην κυκλοφορία σήμερα, καθώς μεγάλα τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου συνεχίζουν να ασφυκτιούν από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα.

Οι κάτοικοι και οι τουρίστες - σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ - αναζήτησαν δροσιά στα σιντριβάνια, τους ποταμούς και τις λίμνες από το Παρίσι έως το Μόναχο, καθώς ο υδράργυρος παραμένει κολλημένος άνω των 35 βαθμών Κελσίου. Μάλιστα, σε περιοχές της νότιας Γαλλίας και της Ισπανίας τα θερμόμετρα δείχνουν πάνω από 40 βαθμούς.

Τρεις νεκροί στη Γαλλία

Αυτό το κύμα καύσωνα, συνδέεται ήδη με τους θανάτους τριών λουόμενων στις παραλίες της Γαλλίας, σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα.

Το γαλλικό LCI ανέφερε ότι τρεις κολυμβητές έχασαν τη ζωή τους, σε διαφορετικά περιστατικά που σημειώθηκαν στις νότιες παραλίες της χώρας.

Ένας 70χρονος υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν σε ήρεμα νερά και πιστεύεται ότι υπήρξε θύμα ενός «θερμικού» σοκ μόλις ήρθε σε επαφή με το νερό.

Δύο ακόμα άνθρωποι έχασαν πέθαναν υπό παρόμοιες συνθήκες. Μια 62χρονη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή σε παραλία κοντά στο Μονπελιέ κι ένας 75χρονος άνδρας σε μια κοντινή παραλία.

Σε συναγερμό το Βερολίνο

Στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου, οι υπεύθυνοι προσέφεραν στα πρωτεύοντα θηλαστικά παγωμένες μπανάνες ενώ στους βουλευτές στο κρατίδιο της Έσσης επετράπη να φορέσουν βερμούδες στο τοπικό κοινοβούλιο.

Στο Βατικανό, οι πιο ηλικιωμένοι πιστοί παρακολούθησαν την εβδομαδιαία ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου από τις μεγάλες οθόνες που είχαν εγκατασταθεί σε μια κλιματιζόμενη αίθουσα προκειμένου να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες που σαρώνουν τη Ρώμη.

Όσοι παρέμειναν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου προστατεύτηκαν από τον καυτό ήλιο κρατώντας ομπρέλες.

«Όλα είναι θέμα πίστης. Νομίζω ότι είναι υπέροχο που τόσοι πολλοί άνθρωποι ήρθαν εδώ με αυτόν τον ήλιο, αυτήν την ώρα, για να δουν από κοντά τον Άγιο Πατέρα. Είναι μια επίδειξη πίστης» υποστήριξε ο Ισπανός φοιτητής Φρανθίσκο Κούκα.

Πίσω στη Γερμανία, η ταμπλόιντ Bild προσέφερε, στον ιστότοπό της, στους αναγνώστες της συμβουλές για το πώς να παραμείνουν δροσεροί. Μεταξύ άλλων, τους συνέστησε να βάλουν το πάπλωμά τους στον καταψύκτη προτού πέσουν για ύπνο, να κοιμούνται με μια θερμοφόρα, που θα την έχουν γεμίσει με παγωμένο νερό και να αποφεύγουν το αλκοόλ.

Τη στιγμή που οι γαλλικές και γερμανικές αρχές προειδοποιούν για διακοπές στο δίκτυο υδροδότησης, εθελοντές διένειμαν μπουκάλια νερό σε άστεγους στο Βέλγιο και την Πολωνία, η οποία κατέγραψε σήμερα την υψηλότερη ποτέ θερμοκρασία για τον μήνα Ιούνιο, στους 38,2 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ισπανία, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο υδράργυρος μπορεί να ξεπεράσει τους 42 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες, οι υψηλότερες θερμοκρασίες από το 1975. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE μιλάει για την «εβδομάδα της κόλασης».

Στο Παρίσι και τη Λιόν, οι γαλλικές αρχές εφάρμοσαν έκτακτες ρυθμίσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων για να περιορίσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του καύσωνα.

Ισπανία: Μεγάλη πυρκαγιά στην Καταλονία, εν μέσω καύσωνα και ισχυρών ανέμων

Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη για να κατασβέσουν μια δασική πυρκαγιά που έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης στην Καταλονία, στη βορειοανατολική Ισπανία.

Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 14.30 το μεσημέρι κοντά στην κοινότητα Τόρε δελ Εσπανιόλ και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών που φτάνουν τους 35 βαθμούς.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχουν και 14 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Το κύμα καύσωνα που προέρχεται από τη Σαχάρα θα πλήξει αύριο και την Παρασκευή τη Μεσόγειο και τη δυτική Ευρώπη.

Απίστευτες εικόνες: Ήθελε να δροσιστεί από τον καύσωνα, αλλά… συνελήφθη (pics)

Εκτός εαυτού… έχει βγάλει ο καύσωνας τους βορειοευρωπαίους και δικαιολογημένα αφού οι θερμοκρασίες που σημειώνονται σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Γαλλία ξεπερνούν ακόμα και τις θερμοκρασίες στις χώρες της Μεσογείου με εύκρατο κλίμα.

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή δεν υπολογίζει σύνορα και συνήθειες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των παραδοσιακά κρύων χωρών να ψάχνουν τρόπους να δροσιστούν.

Οι εικόνες με τους πολίτες από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να... τσαλαβουτούν στα νερά των σιντριβανιών ή να ψάχνουν λίγη δροσιά κάτω από της φυλλωσιές των δέντρων στα πάρκα των πόλεων τους, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Παρόλα αυτά, τις τελευταίες ώρες αίσθηση έχει προκαλέσει ο τρόπος που επέλεξε να... δροσιστεί ένας Γερμανός.

Μάλιστα, η πράξη του προκάλεσε την επέμβαση των ανδρών της Αστυνομίας του Βρανδεμβούργου οι οποίοι τον συνέλαβαν, και στην συνέχεια – με μια δόση χιούμορ - ανέβασαν τις φωτογραφίες του στο twitter.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί τι έκανε ο τολμηρός Γερμανός:

Διαβάστε επίσης:

Το συγκλονιστικό προσφυγικό δράμα: Πατέρας και κόρη νεκροί στην αναζήτηση του αμερικανικού ονείρου

Οργή στις ΗΠΑ για Ερντογάν: Δεν τον έχουμε ανάγκη – Έχουμε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ

Σχετικές ειδήσεις