Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος «πόλεμος» για μια ηχητική ψευδαίσθηση - Εσείς τι ακούτε; «Γιάννη» ή «Λώρελ»;

Newsbomb

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει εδώ και λίγες ημέρες στο διαδίκτυο, με αφορμή μια ηχητική ψευδαίσθηση που πρωτοαναρτήθηκε στο Reddit.

Στο κλιπ ακούγεται μια φωνή υπολογιστή, που επαναλαμβάνει συνέχεια μια λέξη. Οι χρήστες, όμως, έχουν διχαστεί: άλλοι ακούν τη λέξη «Yanny» κι άλλοι τη λέξη «Laurel».

Ο καθηγητής, David Alais από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ δήλωσε στη βρετανική «Guardian» ότι ο ήχος Yanny / Laurel είναι ένα παράδειγμα ενός «αντιφατικά διφορούμενου ερεθίσματος».

«Μπορούν να γίνουν αντιληπτά με δύο τρόπους και συχνά το μυαλό στρέφεται εμπρός και πίσω μεταξύ των δύο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αποφασίσει», λέει ο Alais και προσθέτει: «Εάν υπάρχει μικρή ασάφεια, ο εγκέφαλος κλειδώνει σε μια ενιαία αντιληπτική ερμηνεία. Εδώ, ο ήχος Yanny / Laurel πρέπει να είναι διφορούμενος, διότι κάθε ήχος έχει έναν παρόμοιο χρονισμό και ενεργειακό περιεχόμενο - έτσι είναι καταρχήν ασαφής. Όλα αυτά υπογραμμίζουν ότι ο εγκέφαλος είναι ένας ενεργός ερμηνευτής της αισθητήριας συμβολής και έτσι ο εξωτερικός κόσμος είναι λιγότερο αντικειμενικός από όσο θέλουμε να πιστεύουμε».

Ακούστε κι εσείς το παρακάτω κλιπ κι… αρχίστε τον «πόλεμο»: