ΚΥΠΡΟΣ

Noble: Πλουσιότερα τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ

Noble: Πλουσιότερα τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ

Τα γεωφυσικά δεδομένα, που προέκυψαν από την ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, παρουσίασαν εκτενώς εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας Noble, στα μέλη της κυπριακής υπουργικής επιτροπής και της ομάδας εμπειρογνωμόνων και τεχνοκρατών, οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα των υδρογονανθράκων.

Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου.

Οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας ανέλυσαν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική που έχουν εκπονήσει, για τον τομέα των υδρογονανθράκων.

«Ήταν μια ευρεία παρουσίαση των αποτελεσμάτων μπροστά σε όλους τους τεχνοκράτες και πολιτικούς, οι οποίοι χρειάζεται να ενημερωθούν ώστε να μπορέσουμε τις αποφάσεις τις οποίες θα συζητήσουμε και θα πάρουμε παρακάτω να τις βασίσουμε πάνω σε όσο το δυνατό πληρέστερη πληροφόρηση», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου.

Η Noble είχε ανακοινώσει στις 28 Δεκεμβρίου πως τα αποτελέσματα από τη γεώτρηση, τους πετροφυσικούς σχηματισμούς και την αρχική αξιολόγηση δείχνουν υπολογιζόμενες ποσότητες φυσικού αερίου που κυμαίνονται μεταξύ 5 και 8 τρισ. κυβικών ποδών, με στατιστικό μέσο όρο 7 τρισ. κυβικά πόδια.

Αυτή τη φορά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το κοίτασμα στην Αφροδίτη να είναι μεγαλύτερο του αναμενόμενου και ενδεχομένως κάτι τέτοιο να διαφανεί από τη δεύτερη ερευνητική γεώτρηση, που θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Τέλος, η εταιρεία επέμεινε στη δημιουργία τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.