ΚΥΠΡΟΣ

Σε συμφωνία εργοδότες και εργαζόμενοι

Σε συμφωνία εργοδότες και εργαζόμενοι

Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων σχετικά με την άρση της κρίσης στον ιδιωτικό τομέα.


Συγκεκριμένα η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, έπειτα από συνάντηση που είχε με την εργοδοτική και εργατική πλευρά, παρέδωσε προς τις ηγεσίες της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και των συντεχνιών Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) και Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) μεσολαβητική πρόταση με πέντε σημεία, η οποία έγινε αποδεκτή από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ύστερα από τη θετική αυτή εξέλιξη απετράπη η σύγκρουση μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών.

Ειδικά οι συντεχνίες συμφώνησαν να αναστείλουν τις εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις και η ΟΕΒ πρόκειται να αποσύρει την επιστολή προς τα μέλη της, η οποία προνοούσε πάγωμα μισθών και ΑΤΑ.

Η μεσολαβητική πρόταση της υπουργού Εργασίας προβλέπει:

Προσήλωση στην εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Η ΑΤΑ θα συνεχίσει να παρέχεται κανονικά.

Λόγω της οικονομικής κρίσης θα μπορούν να μην παραχωρούνται γενικές αυξήσεις μισθών για τη διετία 2012-2013.

Σε επιχειρήσεις/κλάδους που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα θα συνεχίσουν να παραχωρούνται κανονικά αυξήσεις σε μισθούς και ωφελήματα όπως προνοούνται στις συλλογικές συμβάσεις.

Θα συσταθεί κοινή επιτροπή παρακολούθησης, με όρους εντολής την ορθή εφαρμογή της συμφωνίας, την πρόληψη καταχρήσεων, την παροχή αρωγής σε επιχειρήσεις με στόχο την αποφυγή ή τον περιορισμό στο ελάχιστο των απολύσεων και την υποβολή εισηγήσεων για υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων διαδικασιών, σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται σοβαρά οικονομικά προβλήματα.