ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος - Υπόθεση «χρυσών» διαβατηρίων: Στο μικροσκόπιο 130 υποθέσεις πολιτογραφήσεων

Κύπρος - Υπόθεση «χρυσών» διαβατηρίων: Στο μικροσκόπιο 130 υποθέσεις πολιτογραφήσεων
Από τις έρευνες της Αστυνομίας καταδεικνύεται η κατάχρηση που έτυχε το σύστημα από ορισμένους επενδυτές
ΚΥΠΕ

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: Σωρεία υποθέσεων «κόκκινων» πολιτογραφήσεων που κρίθηκαν σε δύο πορίσματα ως προβληματικές βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο των ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας.

Συνολικά 130 υποθέσεις εξετάζονται από τις Αρχές, εκ των οποίων οι 103 έχουν προκύψει από το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Μύρωνα Νικολάτο και οι άλλες 27 από το πόρισμα της Επιτροπής υπό την τέως πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου.

Αυτή τη στιγμή ενώπιον της Δικαιοσύνης βρίσκονται τρεις φάκελοι με πέντε υποθέσεις (ο ένας φάκελος περιλαμβάνει τρεις περιπτώσεις πολιτογραφήσεων από τους ίδιους εμπλεκόμενους). Πρόσφατα καταχωρήθηκε η υπόθεση που αφορά στις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera με τέσσερις κατηγορούμενους, με την πρώτη εμφάνιση ενώπιον Δικαστηρίου να είναι ορισμένη για τις 12 Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι εντός του επόμενου διαστήματος και πιθανόν εντός Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθεί η διερεύνηση άλλων τριών με τεσσάρων υποθέσεων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Όπως εξήγησε στον «Φ» αξιωματικός που εμπλέκεται στις έρευνες, αυτού του είδους οι υποθέσεις είναι περίπλοκες και οι εξετάσεις πολλές φορές είναι χρονοβόρες, αφού χρειάζονται στοιχεία και έγγραφα από το εξωτερικό. Επίσης, επειδή εμπλέκονται πολλοί και οι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται εκτός Κύπρου, απαιτείται πολύς χρόνος για να συμπληρωθούν οι εξετάσεις.

Χάνονταν σημειώματα που τους «έκαιγαν» για πολιτογραφήσεις

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο υπόθεση που αφορά στην πολιτογράφηση αιτητή από τη Ρωσία και η όλη διαδικασία έγινε από γνωστό δικηγορικό γραφείο.

Για την πορεία των υποθέσεων τηρείται διαρκώς ενήμερος ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, οι οποίοι δίνουν τις δέουσες οδηγίες κατά περίπτωση. Από τις έρευνες της Αστυνομίας καταδεικνύεται η κατάχρηση που έτυχε το σύστημα από ορισμένους επενδυτές, αλλά και παρόχους που είχαν την ευθύνη κατάθεσης της αίτησης πολιτογράφησης.

Επίσης, φαίνεται να επιβεβαιώνεται με τον πιο τρανό τρόπο, αυτό που καταγράφηκε μέσα από τα πορίσματα Νικολάτου και Καλογήρου, αλλά και τονίζεται τώρα από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι πολλοί επενδυτές που είχαν προβλήματα στις χώρες τους, βρήκαν καταφύγιο στην Κύπρο, και είτε με κανονικές επενδύσεις είτε με εικονικές έπαιρναν χρυσά διαβατήρια.

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ