ΚΥΠΡΟΣ

Συνάντηση Ομήρου με ΥΠΕΞ Αρμενίας

Συνάντηση Ομήρου με ΥΠΕΞ Αρμενίας

Περιφερειακά θέματα συμπεριλαμβανομένων του Κυπριακού και του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συζήτησαν σήμερα σε συνάντηση που είχαν στη Βουλή ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Εντουαρντ Ναλμπαντιάν ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, με τις δυο πλευρές να εκφράζουν αλληλοϋποστήριξη στις προσπάθειες για διευθέτηση των προβλημάτων αυτών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι εξέφρασε στον Αρμένιο ΥΠΕΞ τη διαχρονική στήριξη και αλληλεγγύη του κυπριακού λαού και του κυπριακού Κοινοβουλίου στους αγώνες του αρμενικού λαού για ανάπτυξη, ευημερία και ειρήνη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι η Κύπρος ως χώρα και το κυπριακό Κοινοβούλιο ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία και ζήτησαν επιτακτικά την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Εξέφρασε ταυτόχρονα ευγνωμοσύνη προς τον αρμενικό λαό, την κυβέρνηση της χώρας και το αρμενικό Κοινοβούλιο για τη διαχρονική αλληλεγγύη τους προς τον αγώνα του κυπριακού λαού για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης αποδέχτηκε πρόσκληση που του απηύθυνε μέσω του Αρμένιου ΥΠΕΞ ο Πρόεδρος της Βουλής της Αρμενίας για να επισκεφτεί την Αρμενία εντός του 2013, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των ήδη άριστων σχέσεων μεταξύ των δυο Κοινοβουλίων.

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε παράλληλα την απόλυτη αποδοκιμασία της Βουλής προς τις ενέργειες της Κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν σε σχέση με τη γνωστή υπόθεση «Ραμίλ Σαφάροφ» και την υποδοχή ήρωα που επιφυλάχτηκε στον «καταδικασθέντα εγκληματία για ένα απεχθές έγκλημα σε βάρος πολίτη της Αρμενίας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως η κυπριακή Βουλή ενώνει τη φωνή της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο, όπως ανέφερε, με ένα ισχυρό Ψήφισμα χτες, καταδίκασε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά του Αζερμπαϊτζάν, που παραβιάζει θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου αλλά και του επιβαλλόμενου αλληλοσεβασμού στο πλαίσιο των διακρατικών σχέσεων.

Διαβεβαίωσε τον Αρμένιο ΥΠΕΞ ότι η κυπριακή Βουλή θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειες της για αναβάθμιση των σχέσεων των δυο λαών και των δυο Κοινοβουλίων, δηλώνοντας παράλληλα περηφάνια, για τους Κύπριους αρμενικής καταγωγής, οι οποίοι ζουν στην Κύπρο και εκπροσωπούνται δυνάμει του Συντάγματος στη Βουλή.

Ευχαρίστησε τέλος τον Εκπρόσωπο της αρμενικής θρησκευτικής κοινότητας στη Βουλή, για την άριστη και άψογη συνεργασία με στόχο την προαγωγή των συμφερόντων του κυπριακού λαού στο σύνολο του αλλά και τη συμβολή του στην ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου – Αρμενίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ναλμπαντιάν εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο, εκθειάζοντας τις διακοινοβουλευτικές ανταλλαγές που γίνονται μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας, αλλά και γενικότερα τις διακοινοβουλευτικές σχέσεις και συνεργασία των Κοινοβουλίων Κύπρου και Αρμενίας.

Σημείωσε πως κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής αντήλλαξαν απόψεις σε σχέση με την περαιτέρω επέκταση των σχέσεων των Κοινοβουλίων των δυο χωρών, αναφέροντας πως με μεγάλη χαρά η Αρμενία θα υποδεχτεί την κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Βουλής.

Ανέφερε ακόμη πως στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν διάφορα περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένων του Κυπριακού αλλά του θέματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και πως εκφράστηκε εκατέρωθεν στήριξη στις θέσεις και στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δυο χώρες για διευθέτηση των δυο ζητημάτων.

Εξέφρασε, τέλος, ευγνωμοσύνη και ευαρέσκεια για τη θέση της Κύπρου στην υπόθεση «Σαφάροφ» όπως επίσης και για το σχετικό Ψήφισμα που ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ: Sigmalive