ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Κατ΄ αρχήν άδειες για τέσσερα οικόπεδα της ΑΟΖ

Κύπρος: Κατ΄ αρχήν άδειες για τέσσερα οικόπεδα της ΑΟΖ

Την κατ' αρχήν χορήγηση αδειών σε εταιρείες για τέσσερα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου.

Η κατ' αρχήν χορήγηση άδειας για τα τεμάχια «δύο» και «τρία» δόθηκε στην κοινοπραξία των εταιρειών «ΈΝΙ» που είναι ιταλικών συμφερόντων και «ΚΟΚΑΣ» που είναι νοτιοκορεατικών.

Το τεμάχιο «εννέα» δόθηκε στην κοινοπραξία των εταιρειών «Τοτάλ», που είναι πολυεθνική γαλλικών συμφερόντων και βρίσκεται σε σύμπραξη με τις ρωσικές εταιρείες «Νόβατεκ» και «Τζί-Πι Γκλόπαλ Ρεσόρσες».

Τέλος, το τεμάχιο «έντεκα» δόθηκε στη γαλλική «Τοτάλ».

Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι οι κατ' αρχήν άδειες δόθηκαν, επειδή τα οικόπεδα αυτά γειτνιάζουν με το οικόπεδο δώδεκα και έτσι δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας.

«Για παράδειγμα», είπε, «ένας αγωγός που θα μεταφέρει ενέργεια από το «δώδεκα» μπορεί να αξιοποιηθεί και για τα οικόπεδα αυτά».

Επίσης, ανέφερε ότι με τις εταιρείες αυτές θα αρχίσει διαπραγμάτευση, η οποία αναμένεται να λήξει μέσα στο 2013, ενώ επεσήμανε πως με την υπογραφή των συμβολαίων θα καταβάλλονται και τα δικαιώματα προς την Κυπριακή Δημοκρατία.