ΚΥΠΡΟΣ

Νέα εποχή στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου

Νέα εποχή στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου

Σε ειδική τελετή στο προεδρικό μέγαρο, οι νέοι υπουργοί έδωσαν τη νενομισμένη από το Σύνταγμα διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, από τον οποίο στη συνέχεια παρέλαβαν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, συνεχάρη τους νέους υπουργούς, τονίζοντας ότι ο λαός αναμένει πολλά απ' αυτούς. Χρειάζεται, πρόσθεσε, σκληρή δουλειά. Δεν έχω αμφιβολία, τόνισε, ότι «όλοι μαζί, με συλλογική διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και το κοινοβούλιο, θα επιτύχουμε να υλοποιήσουμε όσα έχουμε εξαγγείλει και δεσμευθεί προς τον λαό».

Υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε ο Ιωάννης Κασουλίδης, Οικονομικών ο Μιχάλης Σαρρής, Εσωτερικών ο Σωκράτης Χάσικος, Άμυνας ο Φώτης Φωτίου, Παιδείας και Πολιτισμού ο Κυριάκος Κενεβέζος, Συγκοινωνιών και Έργων ο Τάσος Μητσόπουλος, υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού ανέλαβε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, Γεωργίας- Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ο Νίκος Κουγιάλης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Χάρης Γεωργιάδης, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ο Ιωνάς Νικολάου και Υγείας ο Πέτρος Πετρίδης. Κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε ο Χρίστος Στυλιανίδης.

Στην αντιφώνησή του, εκ μέρους του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, εξέφρασε ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη, την οποία επέδειξε ο Πρόεδρος στο πρόσωπό τους. Διαβεβαίωσε ότι όλοι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι αναλαμβάνουν υπό συνθήκες «που είναι οι δυσκολότερες που γνώρισε ο τόπος, εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Οφείλουμε, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, με συναίσθηση υψηλής ευθύνης, να εργαστούμε, στο πλαίσιο των οικονομικών θυσιών και της περισυλλογής που επωμίζεται ολόκληρος ο λαός. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη μείωση των απολαβών του Προέδρου Αναστασιάδη κατά 25%, δηλώνοντας ότι και οι υπουργοί πρόθυμα θα ακολουθήσουν με τις μειώσεις που έχουν εξαγγελθεί. Τόνισε ότι «ο υπουργικός θώκος δεν πρέπει να θεωρείται ως προνόμιο, αλλά ως έπαλξη προσφοράς και υπηρεσίας προς τον λαό».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα τού πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'. Ακολούθησε η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε όλους τους υπουργούς να υπογράψουν Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος- όπως ανακοίνωσε- θα εφαρμόζεται σε κάθε υπουργείο. Επισήμανε το δύσκολο έργο, το οποίο αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Τόνισε ότι «η Κύπρος εισέρχεται σε νέα εποχή, που θα τη διακρίνει η διαφάνεια, η αμεροληψία και η πάταξη της διαφθοράς». Δήλωσε, επιπλέον, κατηγορηματικά, ότι θα είναι αμείλικτος στην όποια διαπλοκή ή ενέργεια, που θα παραβιάζει τους κανόνες χρηστής διοίκησης.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ