ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Μετοχές τράπεζας σε «κουρεμένους» καταθέτες

Κύπρος: Μετοχές τράπεζας σε «κουρεμένους» καταθέτες

Το νέο σχέδιο "κουρέματος" των καταθέσεων ετοίμασε η Επιτροπή Οικονομικών της κυπριακής Βουλής και η κυβέρνηση θα το προτείνει προς έγκριση στο Eurogroup προβλέπει μεταξύ άλλων, σε όποιους υποστούν "κούρεμα", να δοθούν αντίστοιχης αξίας μετοχές της τράπεζας που θα δημιουργηθεί υπό κρατικό έλεγχο.

Η αποτίμηση των μετοχών που θα δίνονται στους καταθέτες θα γίνει βάσει των κανόνων της ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις. Αυτό σημαίνει ότι η αξία τους θα καθορίζεται με βάση το κόστος κτήσης που θα έχει το Δημόσιο, το οποίο θα εισφέρει τα αρχικά κεφάλαια στην τράπεζα.

Στο νομοσχέδιο προβλέπει που επίσης ότι οι μετοχές θα παραχωρηθούν στους "κουρεμένους" καταθέτες, θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων διασφαλίζεται από τα προσδοκούμενα έσοδα του φυσικού αερίου, υπό τον όρο ότι θα διακρατηθούν επί δύο χρόνια.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις δεν ενεργοποιείται τη διαδικασία αποζημίωσης των καταθετών βάσει του νόμου περί προστασίας καταθέσεων και των διατάξεων που προστέθηκαν την περίοδο 2004-2007 για την προστασία των επενδύσεων.

Το νομοσχέδιο μελετάται από την Επιτροπή Οικονομικών και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή. Η ψηφοφορία έχει προγραμματισθεί να γίνει σήμερα στις 18.00.