ΚΥΠΡΟΣ

Kύπρος: Παύση καθηκόντων του Κώστα Ιωάννου προέδρου της ΔΕΦΑ

Kύπρος: Παύση καθηκόντων του Κώστα Ιωάννου προέδρου της ΔΕΦΑ

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εμπορίου να προχωρήσει, κατόπιν καταγγελίας του Γενικού Εισαγγελέα για σοβαρά παραπτώματα, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Την παύση του Κώστα Ιωάννου, προέδρου της ΔΕΦΑ, ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Όπως εξήγησε, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, εξουσιοδοτήθηκε ο Υπουργός Εμπορίου να ενεργήσει σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου Περί Εταιρειών, κεφάλαιο 113 και του καταστατικού της ΔΕΦΑ, με σκοπό την παύση του κ. Ιωάννου από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Η απόφαση, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, λήφθηκε επειδή «έχει κατατεθεί προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, συγκεκριμένη κατάθεση γεγονότων, που οδηγούν σ’ αυτήν». Τα εν λόγω γεγονότα, είπε, αφορούν σοβαρά παραπτώματα, για τα οποία ο υπουργός πρέπει να δώσει διευκρινίσεις στην Εταιρεία, γιατί πρέπει να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία.

Σε συνεργασία με την Εισαγγελία

«Δεν είναι θέμα Υπουργικού Συμβουλίου, το Υπουργικό Συμβούλιο παίρνει απλώς μια πολιτική απόφαση. Την πολιτική απόφαση θα την υλοποιήσει ο Υπουργός Εμπορίου και δεν μπορεί οτιδήποτε περισσότερο να ειπωθεί αυτήν τη στιγμή. Μιλούμε για μια εταιρεία που υπάρχει μέσα στα πλαίσια του Περί Εταιρειών Νόμου», πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, θα υπάρξει συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, καθώς υπάρχει «μια απόλυτη και διαφανής σχέση μεταξύ των θέσεων του Γενικού Εισαγγελέα, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου». Όπως διευκρίνισε, ο Εισαγγελέας από μόνος του προσκόμισε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη το σημείωμα με την κατάθεση γεγονότων.

Άλλο ο πρόεδρος, άλλο η ΔΕΦΑ

Ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι η παύση του κ. Ιωάννου δεν επηρεάζει επί της ουσίας τη ΔΕΦΑ. Ερωτηθείς κατά πόσον επηρεάζονται οι εν εξελίξει διαδικασίες για το φυσικό αέριο, τόνισε: «Τα πρόσωπα δεν σταματούν τις διαδικασίες. Η ΔΕΦΑ δεν βασίζεται στα πρόσωπα». Δεν απάντησε, ωστόσο, κατά πόσον τα γεγονότα που παρέθεσε προς τον Πρόεδρο ο Γενικός Εισαγγελέας είχαν αντικείμενο τη ΔΕΦΑ. Οι υπουργικές αποφάσεις, είπε, είναι αποφάσεις που βασίζονται σε αντικείμενο που έχει σχέση με τον διορισμό κάποιων σε θέματα που έχουν σχέση με δημόσια αξιώματα. Το συντομότερο δυνατόν, πρόσθεσε, το Υπουργείο Εμπορίου θα είναι σε θέση να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Διάλογος για την ασφάλεια

Εν πάση περιπτώσει, οι εξελίξεις στο πεδίο του φυσικού αερίου τρέχουν και χθες επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου, οι οποίοι είχαν στη γειτονική χώρα σειρά επαφών, πολλές από τις οποίες είχαν ως αντικείμενο ενεργειακά θέματα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γιαννάκης Κασουλίδης, στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του «Σίγμα», η επίσκεψη στέφθηκε με επιτυχία, καθώς ξεκινά στρατηγικός διάλογος για την ενεργειακή ασφάλεια μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, ο οποίος θα γίνει παράλληλα με τη συμφωνία για τη συνεκμετάλλευση κοινών κοιτασμάτων. Όπως είπε, το Ισραήλ λαμβάνει υπ’ όψιν το γεγονός πως η Κύπρος αποτελεί τη μόνη γείτονα χώρα, με την οποία μπορεί να έχει άριστες σχέσεις και τη μοναδική χώρα που συνορεύει (θαλάσσια), που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Σημείωσε, παράλληλα, πως οι διμερείς μας σχέσεις δεν επηρεάζονται από τις προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων Τελ Αβίβ και Άγκυρας.

ΠΗΓΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ