ΚΥΠΡΟΣ

Επαύλεις γραμμένες χωράφια στην Κύπρο!

Επαύλεις γραμμένες χωράφια στην Κύπρο!

Νομοσχέδιο με… ημερομηνία λήξης θα καταθέσει στη Βουλή η Κυβέρνηση σε σχέση με τη φορολογία στα ακίνητα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μετά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, η ανάγκη εκταμίευσης της πρώτης δόσης αναγκάζει την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, μιας και η Τρόικα είχε θέση ως προϋπόθεση για την υπογραφή του Μνημονίου την ψήφιση νόμου, που να προνοεί αύξηση στη φορολογία των ακινήτων.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι επικρατούν μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων που οδηγούν σε στρεβλές λύσεις. Για τον λόγο αυτό, δεσμεύεται ότι εντός δύο μηνών, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο, θα καταθέσει σημαντικό αριθμό τροποποιήσεων που θα καθιστούν δικαιότερη τη φορολόγηση στα ακίνητα.

»Για τους παραπάνω λόγους και δεδομένα και επειδή επιβάλλεται εκ των πραγμάτων και των χρονικών ορίων, να κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή και να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, η Κυβέρνηση θα καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο δηλώνοντας ότι επειδή η συγκεκριμένη φορολογία ουσιαστικά θα πληρωθεί προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου, δεσμεύεται τους επόμενους δύο μήνες μέχρι το τέλος Ιουνίου να οριστικοποιήσει πρόταση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων πολύ πιο δίκαιη και πιο ισομερή. Αυτό θα γίνει διότι θα καταφύγει και θα αξιοποιήσει δεδομένα που διαθέτουν αυτήν τη στιγμή οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Κοινότητες), το Κτηματολόγιο και ακόμη και η Υπηρεσία ΦΠΑ».

Προϋπόθεση από Τρόικα

Σε παρατήρηση ότι η Κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο στη Βουλή με σκοπό να μην το εφαρμόσει, αλλά θα ετοιμάσει άλλο νομοσχέδιο που θα εφαρμοστεί για το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αυτό επιβάλλουν τα χρονικά όρια και η άμεση ανάγκη της εκταμίευσης της πρώτης δόσης. Δεν υπάρχουν τα επαρκή στοιχεία και δεδομένα. Το αναγνωρίζει αυτό η Κυβέρνηση, γι' αυτό και ζητά την πίστωση χρόνου. Και θα το στείλει στη Βουλή με αυτήν τη δήλωση πολιτικής».

ΠΗΓΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ