ΚΥΠΡΟΣ

Σκάνδαλο! Μισό εκατομμύριο για λιμουζίνες 51 ατόμων στη Κύπρο

Σκάνδαλο! Μισό εκατομμύριο για λιμουζίνες 51 ατόμων στη Κύπρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών οι κρατικοί αξιωματούχοι που κατέχουν υπηρεσιακά οχήματα άνω των 20 αλόγων είναι 51 ενώ όπως γράφει ο Φιλελεύθερος το ποσό για τη συντήρηση και τα καύσιμα τους ξεπερνά κάθε έτος τα €500.000!

Χθες μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που εξέτασε το θέμα ζήτησαν κοινή προσέγγιση στο θέμα παραχώρησης υπηρεσιακών οχημάτων σε αξιωματούχους του κράτους για εξοικονόμηση πόρων.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε πρόταση νόμου του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη για κατάργηση των ωφελημάτων που παραχωρούνται στους πρώην Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρώην Προέδρους της Βουλής, τα οποία περιλαμβάνουν το επίδομα για απασχόληση γραμματέως και υπηρεσιακό αυτοκίνητο με οδηγό. Η Επιτροπή συνέχισε επίσης τη συζήτηση για την αποδέσμευση κονδυλίου για αγορά λιμουζίνας για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η άποψη που διαμορφώνεται ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί μια συνολική διευθέτηση για όλους τους αξιωματούχους, νυν και πρώην και δεν μπορεί, όπως ανέφερε, «διαφορετικοί κανόνες να εφαρμόζονται για συγκεκριμένους αξιωματούχους του κράτους, είτε είναι πρώην, είτε είναι νυν».

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών το κράτος παραχωρεί σήμερα 51 συνολικά οχήματα με οδηγό, για χρήση από κρατικούς αξιωματούχους, καλύπτοντας παράλληλα τα έξοδα συντήρησης και καυσίμων.

Οι δικαιούχοι είναι:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, τα 11 μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γενικός Εισαγγελέας, Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου, Επίτροπος Νομοθεσίας, Επίτροπος Προεδρίας, οι τρεις πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας (Βασιλείου, Κληρίδης, Χριστόφιας) , οι τρεις πρώην πρόεδροι της Βουλής (Καρογιάν, Λυσσαρίδης, Γαλανός), Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, Επίτροπος Διοικήσεως, Επίτροπος Περιβάλλοντος, Γενικός Ελεγκτής, Πρόεδρος Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, οι 11 Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων καθώς και οι Γενικοί Διευθυντές της Βουλής και του Γραφείου Προγραμματισμού, Γενικός Λογιστής, Αρχιπρωτοκολλητής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και ο Εκπρόσωπος για τους Αγνοουμένους.

Οι προαναφερθέντες δικαιούνται να χρησιμοποιούν το όχημα καθημερινά χωρίς περιορισμούς στο ωράριο και διαχωρισμό επαγγελματικής ή προσωπικής χρήσης.

Μισό εκατομμύριο για 51 άτομα

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Φιλελεύθερος, ποσό που ξεπερνά τα €500.000 δαπανά το Κράτος ετησίως για τη συντήρηση και χρήση (καύσιμα) των υπηρεσιακών λιμουζίνων που έχουν στη διάθεσή τους οι νυν και τέως κρατικοί αξιωματούχοι, όπως και υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε χθες στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών, οι αξιωματούχοι που κατέχουν υπηρεσιακό όχημα –άνω των 20 αλόγων– αριθμούνται σε 51.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα παραδόξως, στον κατάλογο δεν συμπεριλαμβάνονται οι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί της Αστυνομίας και της Ε.Φ.