ΚΥΠΡΟΣ

Στο Τρόοδος συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Στο Τρόοδος συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Συνεδριάζει στις 10 το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη στην εξοχική προεδρική κατοικία στο Τρόοδος. Της συνεδρίας θα ακολουθήσει γεύμα μετά συζύγων.

Στην διάρκεια της συνεδρίας θα δρομολογηθούν μεταξύ άλλων αποφάσεις για τα 14 μνημονιακά νομοσχέδια που θα πρέπει να εγκριθούν κατ' αρχάς σε κυβερνητικό επίπεδο και στη συνέχεια θα παραπεμφθούν στη Βουλή για συζήτηση και έγκριση.

Τα 14 νομοσχέδια αφορούν, μεταξύ άλλων, την μεταφορά της εποπτείας του Συνεργατισμού από τον Έφορο Συνεργατικής Ανάπτυξης στην Κεντρική Τράπεζα, την τροποποίηση της νομοθεσίας περί Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και της νομοθεσίας περί Τραπεζών, τη σύσταση ειδικής μονάδας παρακολούθησης της επένδυσης ύψους 1,5 δις του κράτους στο Συνεργατισμό, την Αναδιάρθρωση του Συνεργατισμού με την έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης των συγχωνεύσεων με στόχο να παραμείνουν 5 Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, την Μετατροπή αξιογράφων της Ελληνικής Τράπεζας σε μετοχές, την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος καθώς και τα τέλη άδειας κυκλοφορίας οχημάτων σε σχέση με τους ρύπους.

Επίσης, το Υπουργικό θα συζητήσει το ενδεχόμενο πρόσληψης 150 εκπαιδευτικών στην Ε.Φ. στη βάση πιλοτικού προγράμματος, το οποίο αποσκοπεί, σε βάθος χρόνου, στην μετατροπή της Εθνικής Φρουράς σε επαγγελματικό στρατό. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα αποσκοπεί αφενός στην απορρόφηση συμβασιούχων εκπαιδευτικών σε άλλους τομείς του δημοσίου και αφετέρου στην ενίσχυση της Ε.Φ. με επιστημονικό προσωπικό αφού βάσει των αρχικών σχεδιασμών θα προσληφθούν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι απόφοιτοι τμημάτων όπως Ηλεκτρονικοί και Μηχανικοί Μηχανολόγοι αλλά και άλλων εξειδικευμένων κλάδων.

πηγη ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ