ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος:Ικανοποιημένος ο Ν. Αναστασιάδης από τις επαφές του στο Κουβέιτ

Κύπρος:Ικανοποιημένος ο Ν. Αναστασιάδης από τις επαφές του στο Κουβέιτ

Η συνεργασία Κύπρου και Κουβέιτ σε θέματα επενδύσεων και η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον πολιτικό, οικονομικό και τον εμπορικό τομέα, απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του πρίγκιπα του κράτους του Κουβέιτ Ναουάφ Αλ Σαμπάχ, και των μελών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ακολούθησε υπογραφή συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Κουβέιτ. Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης χαρακτήρισε «απόλυτα επιτυχείς» τις επαφές του και υπογράμμισε ότι το Κουβέιτ έχει τη διάθεση να συμβάλει στις προσπάθειες της Κύπρου για ανόρθωση της οικονομίας.

«Μας δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξουμε τις δυνατότητες που η Κύπρος προσφέρει, αλλά και να επαναδιατυπώσουμε τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ταυτόχρονα, δόθηκε η ευκαιρία οι υπουργοί που με συνοδεύουν να υπογράψουν συμφωνίες» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης και σημείωσε πως διαπιστώνει ότι υπάρχει ένα φιλικότατο κλίμα και μια διάθεση (από πλευράς Κουβέιτ) «να συμβάλουν στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για ανόρθωση της οικονομίας».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, υπεγράφη συμφωνία για τη Συνεργασία στην Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, του Οργανωμένου Εγκλήματος, του Παράνομου Εμπορίου Ναρκωτικών και Ψυχοτρόπων Ουσιών, της Παράνομης Μετανάστευσης και άλλων ποινικών αδικημάτων. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο υπουργός Εσωτερικών του Κουβέιτ. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των ΥΠΕΞ Κύπρου και Κουβέιτ.

Συμφωνία για τον Τουρισμό υπέγραψαν εκ μέρους της Κύπρου ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και εκ μέρους του Κουβέιτ ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας. Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Οικονομικών και Πετρελαίων του Κουβέιτ, ο οποίος αναπληροί τον υπουργό Παιδείας της χώρας του, υπέγραψαν Συμφωνία για Ανώτερη Εκπαίδευση και Επιστήμη.

Υπογράφτηκε, επίσης Συμφωνία για Τεχνική Διευθέτηση, αναφορικά με την άφιξη και αναχώρηση πολιτών του κράτους του Κουβέιτ και της Κύπρου κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εκκένωσης. Τη Συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Εξάλλου, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Πρακτορείου Ειδήσεων του Κουβέιτ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο πρακτορείων.