ΚΥΠΡΟΣ

Χ. Έλληνας: Οι αποφάσεις της Noble μας επηρεάζουν αφάνταστα

Χ. Έλληνας: Οι αποφάσεις της Noble μας επηρεάζουν αφάνταστα

«Πρέπει να δείξουμε στο Ισραήλ ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να προχωρήσει με τον τερματικό και να δεχθεί το ΦΑ από το Λεβιάθαν» δήλωσε στο Sigmaliveo Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας.

«Προτεραιότητα για την Κύπρο θα πρέπει να είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία με τη Noble και τη Ντέλεκ για δημιουργία τερματικού υγροποίησης Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό, όσο το δυνατό πιο σύντομα» τόνισε ο κ. Έλληνας.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Εκτελεστικού Διευθυντή της Noble, Chalres Davidsonο οποίος φαίνεται να μην προκρίνει τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης για την διάθεση των αποθεμάτων φυσικού αερίου του ισραηλινού οικοπέδου Λεβιάθαν, ο κ. Έλληνας είπε χαρακτηριστικά ότι «οι όποιες αποφάσεις της Noble επηρεάζουν την Κύπρο αφάνταστα».

Αν η Noble και η Ντελεκ αποφασίσουν να στείλουν Φυσικό Αέριο από το Λεβιάθαν για υγροποίηση στην Κύπρο, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε με το τερματικό με καθυστέρηση μόνο ενός έτους, σημείωσε ο κ. Έλληνας. Σε διαφορετική περίπτωση, συμπλήρωσε, «αν προχωρήσουμε με πλωτή μονάδα υγροποίησης, θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση, δεδομένου ότι οι γεωτρήσεις της Noble -Nτέλεκ θα αρχίσουν προς το τέλος του 2014 και θα συμπληρωθούν το 2015».

Η Noble δίνει προτεραιότητα για εξαγωγές σε χώρες της περιοχής όπως Ιορδανία Τουρκία και Αίγυπτος, είπε ο κ. Έλληνας και πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός κολοσσός «θα εξετάσει το ενδεχόμενο για εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου σαν δεύτερη επιλογή».

Στο οικόπεδο Αφροδίτη, είπε ο Χαράλαμπος Έλληνας, δεν υπάρχει ικανοποιητική ποσότητα Φυσικού Αερίου που να επιτρέπει τη δημιουργία τερματικού εκτός και αν εξευρεθούν μεγαλύτερες ποσότητες κατά τις επόμενες επιβεβαιωτικές.

«Δυστυχώς το οικόπεδο Αφροδίτη είχε χαμηλότερες, των προσδοκιών, ποσότητες και ως εκ τούτου δημιουργήθηκαν εμπόδια στα σχέδια μας για τη δημιουργία του τερματικού», είπε.

Ως εκ τούτου, από πλευράς Κύπρου, υπογράμμισε ο κ. Έλληνας, «πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να πείσουμε Ισραήλ, τη Noble και την Ντέλεκ ότι η καλύτερη επιλογή είναι να στείλουν στην Κύπρο το ΦΑ για υγροποίηση. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε αμέσως, χρησιμοποιώντας το ΦΑ από το Λεβιάθαν και την Αφροδίτη».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, αν ακολουθηθεί αυτή η οδός, το κόστος κατά μονάδα υγροποιημένου ΦΑ μειώνεται κατά 25%.

Το Ισραήλ θα πάρει τις πολιτικές αποφάσεις για την εξαγωγή και οι ιδιοκτήτες του Λεβιάθαν θα πάρουν τις οικονομικές αποφάσεις, κατέληξε ο κ. Έλληνας.