ΚΥΠΡΟΣ

Ομήρου: Συζήτηση για ελληνοκυπριακές περιουσίες Κατεχόμενα- Κυπριακό

Ομήρου: Συζήτηση για ελληνοκυπριακές περιουσίες Κατεχόμενα- Κυπριακό

Με θέμα τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα θα γίνει μέσα σε αυτό τον μήνα ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, ενώ εντός Ιανουαρίου θα «πέσει στο τραπέζι» το θέμα στρατηγικής στο Κυπριακό.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου μετά από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, έγινε μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα όσα έχουν συμβεί από την προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού.

Συμφώνησαν όλοι πωςι θα πρέπει να υπάρξει επαρκής διαπραγματευτική βάση, αυτό που ονομάζεται κοινό ανακοινωθέν, για να αρχίσει ο διάλογος.

Ως προς αυτό, η θέση της ΕΔΕΚ ήταν σαφής και κατηγορηματική, ανέφερε ο κ. Ομήρου, «ότι χωρίς διαπραγματευτική βάση είναι αδιανόητο να ξεκινήσουν συνομιλίες γιατί θα έχουμε επανάληψη όλων αυτών που συμβαίνουν εδώ και 39 ολόκληρα χρόνια. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι η δική μας πεποίθηση ότι θα πρέπει να συζητήσουμε τα θέματα της ευρύτερης στρατηγικής. Πώς θα τοποθετήσουμε την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Διότι η Τουρκία παρουσιάζεται ως καλόπιστος τρίτος, ως ουδέτερος παρατηρητής, ο οποίος μάλιστα επείγεται για λύση, ενώ είναι προφανές ότι στόχος της Τουρκίας δεν είναι απλώς η μονιμοποίηση της σημερινής διχοτομικής τάξης πραγμάτων, αλλά είναι η επέκταση της κηδεμονίας της σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια».

Πηγη ikypros