ΚΥΠΡΟΣ

Πρόκληση Τούρκων: Το Μπαρμπαρός ερευνά κοντά στο οικόπεδο 3 της ΑΟΖ

Πρόκληση Τούρκων: Το Μπαρμπαρός ερευνά κοντά στο οικόπεδο 3 της ΑΟΖ

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι με το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός να βρίσκετασε απόσταση 15 ναυτικών μιλίων, περίπου 27 χιλιομέτρων δηλαδή για να καταλάβουμε ακριβώς την απόσταση έξω από το οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ που ανήκει στην Ιταλοκορεατική κοινοπραξία ΕΝΙ KOGAS.

Το Μπαρμπαρός από νωρίς το πρωί, έκανε βολτες κατά μήκος του ακτρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα σε απόσταση μάλιστα μόλις τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές και ακολούθως, επιδεικνύοντας μια πρωτοφανή προκλητικότητα ακολούθησε επιδεικτικά πορεία προς το οικόπεδο 3.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του μέχρι και αυτή την ώρα που βρίσκεται πολύ κοντά στο οικόπεδο τρία δεν έκρυψε την πορεία του εκπέμποντας κανονικά την ακριβή του θέση, παρά το γεγονός ότι αν θέλει έχει τη δυνατότητα να μην εκπέμπει δορυφορικό σήμα.

Το ερευνητικό σκάφος συνοδεύει Τουρκικό πολεμικό πλοίο, κατά πάσα πιθανότητα κορβέτα, η οποία έχει μεν ενεργοποιημένη της υπηρεσία δορυφορικής αποστολής σήματος ακριβούς θέσεως ωστόσο δεν εμφανίζει στις πληροφορίες που οφείλει να δηλώνει ότι είναι πολεμικό πλοίο παρά μόνο δηλώνει συνοδευτικό του Μπαρπαρός.

Το τουρκικό πολεμικό μάλιστα παραβιάζει κατάφορα κάθε κανόνα διεθνούς νομιμότητας αφού η διέλευσή του κάθε άλλο παρά αβλαβής μπορεί να θεωρηθεί για τη ναυσιπλοοία αφού παραβιάζει τουλάχιστον τρία από τα χαρακτηριστικά της αβλαβούς διέλευσης, δηλαδή σταθερή πορεία, καλυμμένα οπλικά συστήματα και κλειστά ραντάρ και συστήματα παρακολούθησης.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανοικτά του Παραλιμνίου το τουρκικό Barbaros