ΚΥΠΡΟΣ

Ντάουνερ: Σε κρίσιμο σημείο η κοινή διακήρυξη

Ντάουνερ: Σε κρίσιμο σημείο η κοινή διακήρυξη

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα αρχίσουν όταν υπάρξει συμφωνία για την κοινή διακήρυξη, δήλωσε την Τρίτη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό βρίσκεται σε ένα "ευαίσθητο στάδιο".

Ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος έγινε δεκτός το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, είπε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κοινή διακήρυξη και ανέφερε ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται σε ένα "πολύ ευαίσθητο στάδιο", αφού η κοινή διακήρυξη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας και οι δύο πλευρές θέλουν να αισθάνονται άνετα με την κοινή διακήρυξη.

Αυτή την ώρα συναντάται με τον Ντερβίς Ερογλου και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εντατικές συνομιλίες με τις δύο πλευρές.

Επισήμανε ακόμη ότι για την ώρα τα ΗΕ επικεντρώνονται στην ολοκλήρωση της κοινής διακήρυξης προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

«Η συζήτησή μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία επικεντρώθηκε στην κοινή διακήρυξη πάνω στην οποία εργάζονται οι δύο πλευρές. Αυτό το θέμα βρίσκεται σε ένα πολύ ευαίσθητο στάδιο», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Ντάουνερ, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει και με τον κ. Ερογλου αργότερα σήμερα για το ίδιο θέμα.

Ο κ. Ντάουνερ σημείωσε επίσης ότι το θέμα της κοινής διακήρυξης συζητήθηκε και χθες με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, αλλά και «με άλλα μέρη» και η συζήτηση θα συνεχιστεί με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς σήμερα το απόγευμα.

Σε ερώτηση κατά πόσον τα ΗΕ θα καταθέσουν προτάσεις για γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε ότι το θέμα βρίσκεται σε ένα πολύ ευαίσθητο στάδιο και υπέδειξε ότι όσο λιγότερες λεπτομέρειες λέγονται, τόσο το καλύτερο. Η κοινή διακήρυξη, σημείωσε, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας και οι δύο πλευρές θέλουν να αισθάνονται άνετα με αυτήν.

Υπέδειξε ακόμη ότι “είναι σημαντικό να είναι κανείς προσεκτικός για το τι λέει δημοσίως”.

Ερωτηθείς κατά πόσον βρισκόμαστε κοντά στην κοινή διακήρυξη, είπε ότι ‘δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι, είναι ένα πολύ σοβαρό καθήκον που έχει αναληφθεί’ και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα είναι εντατικές. Όλα αυτά αποτελούν «ένα κρίσιμο μέρος της διαδικασίας και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», ανέφερε.

Οι συνομιλίες, είπε ο κ. Ντάουνερ ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν πριν το τέλος του έτους, θα αρχίσουν όταν ολοκληρωθεί η κοινή διακήρυξη.

«Προσβλέπουμε στο να αρχίσουν οι συνομιλίες και να προχωρήσει η διαδικασία. Αλλά τώρα επικεντρωνόμαστε στην ολοκλήρωση της κοινής διακήρυξης», κατέληξε.

ΠΗΓΗ ikypros.com