ΚΥΠΡΟΣ

ΕΕ- Βρετανική Κυβέρνηση μελετούν το ψήφισμα για την Αμμόχωστο

ΕΕ- Βρετανική Κυβέρνηση μελετούν το ψήφισμα για την Αμμόχωστο

Ψήφισμα υπέρ της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της κατέθεσε τις προηγούμενες εβδομάδες στα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου.

Απαντητική επιστολή προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Δρ. Βασίλη Μαύρου από το Γραφείο Ενημέρωσης του Κοινού εκ μέρους του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Χέρμαν φαν Ρομπέι εκφράζει την «ισχυρή πεποίθηση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι υπάρχει «γνήσια ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού μια και καλή, για το συμφέρον όλων των πολιτών της Κύπρου και της ΕΕ».

Η επιστολή εκ μέρους του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ προσθέτει ότι η Ένωση «θα συνεχίσει να δείχνει την υποστήριξή της και, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, είναι έτοιμη να ενισχύσει αυτή περαιτέρω, αμέσως μόλις διαπιστωθεί συμπαγής πρόοδος».

Η επιστολή σημειώνει πως η κατάσταση αναφορικά με την Αμμόχωστο έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης σε αρκετές περιπτώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο επίσης παρέλαβε το ψήφισμα από τον Σύνδεσμο Αμμοχώστου Η.Β.

Μάλιστα, σε απαντητική επιστολή από τον επικεφαλής μονάδας της Γενικής Διεύθυνσης της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζεται ότι το ψήφισμα για την Αμμόχωστο έχει λάβει αριθμό πρωτοκόλλου (2794/2013) και έχει προωθηθεί στην αρμόδια Επιτροπή Ψηφισμάτων.

Η επιτροπή αυτή, σύμφωνα με τις τυπικές διαδικασίες, θα κρίνει κατ’ αρχάς κατά πόσο το συγκεκριμένο ψήφισμα αναφέρεται σε υπόθεση που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ. Στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορέσει να εξετάσει το περιεχόμενό του. Ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Η.Β. τελεί υπό αναμονή για περαιτέρω γραπτή ενημέρωση από την Επιτροπή Ψηφισμάτων.

Ενημέρωση παραλαβής του ψηφίσματος έχει αποσταλεί και από τη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, όπως αναφέρει το ΣΙΓΜΑ.

Στα χέρια του Δρ. Μαύρου έχουν φτάσει επίσης επιστολές από την Ντάουνινγκ Στριτ και το ForeignOfice όπου το ψήφισμα παραδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2013. Εκ μέρους του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, η πρώτη επιστολή αναφέρει πως το ψήφισμα και η συνοδευτική επιστολή τελούν υπό μελέτη.

Η επιστολή καταλήγει με την επισήμανση ότι η Βρετανία θα συνεχίσει ως φίλος της Κύπρου να στηρίζει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην εξασφάλιση μιας συνολικής διευθέτησης για τον κυπριακό λαό, «συμπεριλαμβανομένης μιας λύσης για το μέλλον της Αμμοχώστου».

Οι επιστολές απευθύνονται επίσης στον επικεφαλής της Τουρκοκυπριακής Ένωσης για τη Δημοκρατία (Λονδίνο) που συνέδραμε στη συγκέντρωση άνω των 50.000 υπογραφών στο ψήφισμα του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε επίσης

Αίτηση στις Βρυξέλλες για επιστροφή της Αμμοχώστου

Γαλανός-Καγιάλπ υποστηρίζουν επιστροφή της Αμμοχώστου