ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Συμφωνία με Ελβετία για επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων

Κύπρος: Συμφωνία με Ελβετία για επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων

Από αύριο τίθεται σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ελβετίας για την εισαγωγή και τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών ανάμεσα στις δύο χώρες και καλύπτει κυπριακές και ελβετικές αρχαιότητες που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους ως το 1500 μ.Χ.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η συμφωνία, η οποία υπεγράφη στις 11 Ιανουαρίου 2013, προνοεί την απαγόρευση της εισαγωγής πολιτιστικών αγαθών στα δύο κράτη όταν δεν έχουν τηρηθεί οι κανόνες του κράτους προέλευσης. Παράλληλα, θεσπίζει το πλαίσιο συνεργασίας για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών που έχουν εξαχθεί παράνομα και προωθεί την επιστημονική συνεργασία και τις αρχαιολογικές ανταλλαγές Κύπρου – Ελβετίας.

Η υπογραφή της συμφωνίας, σε συνδυασμό με τα Μνημόνια Συναντίληψης που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με άλλες χώρες για την επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή κυπριακών αρχαιοτήτων στις χώρες αυτές, αποτελεί σημαντικό βήμα γενικότερα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και ειδικότερα για την παρεμπόδιση της παράνομης εμπορίας πολιτιστικών θησαυρών που αποτελούν προϊόν της συστηματικής λεηλασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές, καταλήγει η ανακοίνωση.