ΚΥΠΡΟΣ

Συνάντηση Λαβρόφ-Κασουλίδη στη Μόσχα

Συνάντηση Λαβρόφ-Κασουλίδη στη Μόσχα

Συνάντηση στη Μόσχα είχαν την Παρασκευή οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Κύπρου, Σεργκέι Λαβρόφ και Γιαννάκης Κασουλίδης και αυτό που διαπιστώθηκε ήταν οι κοινές θέσεις των δύο χωρών γύρω από τη διευθέτηση του Κυπριακού.

«Σημειώθηκε η κοινότητα των θέσεων Ρωσίας και Κυπριακής Δημοκρατίας υπέρ της επίτευξης στο πλαίσιο των διακοινοτικών συνομιλιών, που επανελήφθησαν, μιας καθολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης στη νήσο, που θα εδράζεται στην κοινά αποδεκτή βάση του διεθνούς δικαίου, η οποία έχει κατοχυρωθεί στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δύο υπουργοί, όπως σημειώνεται, αποτίμησαν την κατάσταση και τις προοπτικές της ρωσοκυπριακής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων βελτίωσης της νομικής-θεσμικής τους βάσης, ενώ εκφράστηκε η κοινή πρόθεση να επιταχυνθεί η εργασία για την προετοιμασία των σχεδίων μιας σειράς διμερών συμφωνιών.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ «υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το σημερινό τους στάδιο, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία».

Κατά την προσφώνησή του ο κ. Κασουλίδης δήλωσε έτοιμος να ακούσει τις ρωσικές τοποθετήσεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς, όπως είπε, «υπάρχει η κοινή θέση της ΕΕ, πάνω στην οποία πρέπει να εργαστούμε». Ο Γ. Κασουλίδης χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις «αναπτυσσόμενες» και ευχαρίστησε με τη σειρά το Σ. Λαβρόφ, που τον δέχθηκε, καθώς ο ίδιος βρέθηκε στη Μόσχα με αφορμή την παρουσίαση στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO) της ρωσικής μετάφρασης του βιβλίου του ειδικού αντιπροσώπου του προέδρου της Κύπρου για τη Ρωσία Σ. Ζακχαίου με τίτλο «Κυπριακή διπλωματία: προσωπική εμπειρία».

Εγκωμιαστικά για τον «κοινό φίλο από την εποχή του ΟΗΕ» αναφέρθηκε και ο Σ. Λαβρόφ, ενθυμούμενος την εποχή, που ο ίδιος ήταν μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό, όπως και ο βετεράνος Κύπριος διπλωμάτης Σ. Ζακχαίος.
Μεταξύ των διεθνών προβλημάτων που συζητήθηκαν, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα που σχετίζονται με την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Αναστασιάδη με την υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ