ΚΥΠΡΟΣ

FT: H επιστροφή της κυπριακής οικονομίας στις αγορές

FT: H επιστροφή της κυπριακής οικονομίας στις αγορές

Στην επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές ομολόγων αναφέρεται η Financial Times σχολιάζοντας πως η χώρα γίνεται το τελευταίο από τα θύματα της κρίσης της ευρωζώνης που επιστρέφει στις αγορές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η χώρα εξέδωσε τον προηγούμενο μήνα εξαετή ομόλογα αξίας 100 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, πληρώνοντας επιτόκιο 6.5% σε ανώνυμους επενδυτές. Τώρα ωστόσο επίκειται η πρώτη επίσημη έκδοση ομολόγου μετά τη διάσωση της χώρας τον Μάρτιο το 2013.

Αναφέρεται πως η Κύπρος έχει προσλάβει τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, UBS και VTB Capital προκειμένου να οργανώσουν συναντήσεις με Ευρωπαίους επενδυτές ομολόγων, με την ομολογιακή έκδοση να αναμένεται σύντομα μετά από αυτές.

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός πως η χώρα «κάηκε άσχημα» με το κούρεμα των καταθέσεων για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, έχει πολύ καλύτερη επίδοση από όσο φοβούνταν πολλοί.

Στις θετικές εξελίξεις επισημαίνονται η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard's & Poor's μετά τη μικρότερη από την προβλεφθείσα από το ΔΝΤ ύφεση, καθώς και η πρόσφατη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του κυπριακού ομολόγου με ημερομηνία λήξης το 2020 σημείωσε, κατά την Τρίτη, πτώση σε χαμηλό τετραετίας στο 4.75%, από άνω του 16% που βρισκόταν στο απόγειο της κρίσης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

Κυπριακό 10ετές ομόλογο: Νέα υποχώρηση της απόδοσης